„Odpowiedziany i Przyjazny Pracodawca”. PFR Portal PPK przyznał nagrody dla firm z wysoką partycypacją w PPK

29.11.2021, 09:00aktualizacja: 29.11.2021, 09:09

Fot. PFR Portal PPK (1)
Założeniem programu „Odpowiedzialny i Przyjazny Pracodawca” jest wyróżnienie przedsiębiorców, którzy wykazali się szczególnym zaangażowaniem we wdrażaniu Pracowniczych Planów Kapitałowych (PPK) w swoich firmach, wykorzystując program jako element systemu benefitów pracowniczych i osiągając wysoką partycypację. Za wkład w tworzenie przyjaznego środowiska pracy oraz budowanie finansowego bezpieczeństwa pracowników przyznawana jest nagroda specjalna. W 3. edycji programu takie wyróżnienie odebrało 15 firm.

W uroczystej gali rozdania nagród, która odbyła się 17 listopada br. w Centralnym Domu Technologii, uczestniczyli przedstawiciele nagrodzonych firm, instytucji finansowych oraz mediów. Spotkanie otworzył Robert Zapotoczny, prezes PFR Portal PPK, spółki odpowiedzialnej między innymi za oficjalną stronę programu MojePPK.pl oraz Tomasz Fill, wiceprezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

„To dzisiejsze spotkanie przygotowywaliśmy po to, żeby dać wyraz naszego uznania tym z państwa, którzy są zaangażowani w program Pracowniczych Planów Kapitałowych. Mam nadzieję, że dla państwa dzisiejsza gala będzie bardzo miłym, ciekawym doświadczeniem, a w kolejnych latach wasi pracownicy bardzo mocno będą doceniać fakt, że byliście od samego początku orędownikami tego programu” - powitał gości Zapotoczny.

Kandydatury do tegorocznych wyróżnień zgłosiły instytucje finansowe, które prowadzą i zarządzają PPK. Każda z instytucji wskazała 3 firmy spośród swoich klientów, doceniając ogromne zaangażowanie pracodawców we wdrażanie PPK oraz otwartą postawę podczas akcji edukacyjno-informacyjnej, która przełożyła się na wysoki odsetek pracowników uczestniczących w programie. Dodatkowym kryterium była partycypacja w PPK na poziomie min. 50%.

Statuetkę otrzymali przedstawiciele zarówno małych, jak i dużych firm, polskich przedsiębiorstw i międzynarodowych korporacji oraz instytucji publicznych. Wśród wyróżnionych znaleźli się: Ambasada Królestwa Norwegii, Colgate-Palmolive (Poland), CTDI Poland, Doosan Babcock Energy Polska, Elektrotim, Ensono, Grodno, HBH, Infosys Poland Oddział w Poznaniu, Ośrodek Pomocy Społecznej w Janowie Lubelskim, Pall Poland, Poczta Polska, PORR, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu oraz Zakład Produkcyjno-Handlowy „Dromader”.

„Staraliśmy się tak przygotować ten program i tak trafić do grup wiekowych i pracowników, żeby jak najwięcej osób w nim uczestniczyło. Ta nagroda jest dla zespołu, który przygotowywał wdrożenie i dla pracowników, którzy podjęli racjonalną decyzję” - wyjaśniał przedstawiciel jednej z nagrodzonych firm.

Wydarzenie było transmitowane na żywo poprzez profile Pracowniczych Planów Kapitałowych na portalu YouTube oraz Facebook. Nagroda „Odpowiedzialny i Przyjazny Pracodawca” ma promować pozytywne przykłady i inspirować pracodawców do wspierania pracowników w gromadzeniu oszczędności w PPK. Dotychczas tytuł ten otrzymały 24 firmy.

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz na: media@pfrportal.pl.

Źródło informacji: PFR Portal PPK

embeduj wideo