Dostawca oprogramowania VirtusLab informuje o inwestycji ze strony Aquiline Capital Partners

16.12.2021, 16:47aktualizacja: 16.12.2021, 16:51

KRAKÓW, Polska i NOWY JORK, 16 grudnia, 2021 /PRNewswire/ -- Firma VirtusLab Sp. z o.o. („VirtusLab”) z przyjemnością informuje o podpisaniu ostatecznej umowy, na mocy której Aquiline Capital Partners LLC („Aquiline”) stanie się znaczącym udziałowcem w firmie. Aquiline to prywatna spółka inwestycyjna z siedzibą w Nowym Jorku i Londynie, zarządzająca aktywami o wartości 7 mld USD, specjalizująca się w inwestycjach w usługi finansowe i technologie. Warunki finansowe transakcji nie zostały ujawnione. Dotychczasowe kierownictwo dokona transferu części swoich udziałów i zachowa prawo własności do spółki.

Firma VirtusLab, założona w 2010 roku przez Rafała Pokrywkę, jest spółką zajmującą się rozwojem oprogramowania i doradztwem z siedzibą w Polsce. VirtusLab specjalizuje się w systemach chmurowych, reaktywnych, inżynierii danych i zaawansowanych technologiach dla klientów korporacyjnych na całym świecie. Wśród klientów firmy znajdują się czołowe renomowane firmy z sektorów takich jak usługi finansowe, handel detaliczny, logistyka i motoryzacja. W ciągu ostatnich trzech lat spółka została uznana przez „Financial Times” za jedną z najszybciej rozwijających się organizacji w Europie i obecnie zatrudnia ponad 300 członków zespołu.

Rafał Pokrywka, założyciel i dyrektor generalny, będzie kierował firmą wraz z dyrektorem technicznym Pawłem Dolegą i dyrektorem operacyjnym Tomaszem Orzechowskim. Inwestycja zostanie wykorzystana do dalszego przyspieszenia wzrostu organicznego poprzez przyciągnięcie i zatrzymanie najlepszych talentów, wzmocnienie działu badań i rozwoju VirtusLab zorientowanego na wydajność rozwoju oprogramowania oraz przejęcia w celu zwiększenia skali i zasięgu.

„Nie kryjemy zadowolenia z nawiązania współpracy z Aquiline i cieszymy się, że będziemy mogli wykorzystać ich wyjątkowe doświadczenie w pomaganiu firmom takim jak nasza - powiedział Rafał Pokrywka. - Ambicją VirtusLab jest osiągnięcie pozycji najlepszej, wiodącej firmy technologicznej działającej na skalę globalną z centrami rozwoju w Polsce i innych krajach europejskich. Nasze platformy i autorskie oprogramowanie stanowią przełomowe innowacje w branży, a inwestycja Aquiline umożliwi nam rozwój w warunkach rosnącego popytu ze strony klientów. Ich wsparcie ma miejsce w kluczowym momencie, kiedy rywalizacja o talenty osiągnęła najwyższy poziom”.

„Rafał oraz zespół VirtusLab stworzyli doskonałą platformę z wyjątkowymi talentami programistycznymi i potężną bazą klientów - skomentował Vincenzo La Ruffa, prezes Aquiline Capital Partners. - Cieszymy się na współpracę, która pozwoli nam przyspieszyć wzrost i doprowadzić do powstania międzynarodowego lidera”.

Kancelaria White & Case pełniła rolę doradcy prawnego Aquiline. Firma Deloitte służyła jako doradca księgowy i podatkowy, natomiast Crosslake Technologies jako doradca technologiczny.

Firma mInvestment Banking pełniła rolę doradcy finansowego VirtusLab, zaś kancelaria Gessel doradzała w kwestiach prawnych.

VirtusLab

Firma VirtusLab, założona w 2010 roku, jest spółką zajmującą się tworzeniem oprogramowania z siedzibą w Polsce i biurami w Berlinie i Londynie, zatrudniającą obecnie ponad 300 osób. Za pomocą usług i technologii VirtusLab wspiera klientów w szybszym uzyskiwaniu lepszych wyników dzięki oprogramowaniu. W celu zapoznania się z analizami przypadków i uzyskania dalszych informacji warto odwiedzić stronę www.virtuslab.com.

Aquiline

Spółka Aquiline Capital Partners, założona w 2005 roku, jest prywatną firmą inwestycyjną z siedzibą w Nowym Jorku i Londynie inwestującą w spółki z branży usług finansowych i technologicznych, usług dla biznesu oraz opieki zdrowotnej. Na dzień 30 września 2021 roku firma zarządzała aktywami o wartości 7 miliardów dolarów. Więcej informacji o Aquiline, jej specjalistach inwestycyjnych i spółkach portfelowych można znaleźć na stronie www.aquiline.com.

Źródło: VirtusLab Sp. z o.o.

KONTAKT:

e-mail: media@virtuslab.com