Nauka i technologie

Hiddenfjord zdobywa wyróżnienie 2021 SEAL Business Sustainability Award za ograniczenie emisji dwutlenku węgla o 94%

22.12.2021, 13:25aktualizacja: 22.12.2021, 13:30

PR Newswire/Hiddenfjord
Hodowca łososia atlantyckiego zdobywa swoje drugie wyróżnienie po przejściu z transportu lotniczego na morski.

SØRVÁGUR, Wyspy Owcze, 21 grudnia 2021 /PRNewswire/ -- Rodzinna firma Hiddenfjord z Wysp Owczych zaopatrująca Amerykę Północną i Europę w świeżego łososia zdobyła nagrodę 2021 SEAL Business Sustainability Award. Hiddenfjord otrzymała wyróżnienie SEAL (skrót od Sustainability, Environmental Achievement, and Leadership, z ang. Zrównoważony rozwój, osiągnięcia w dziedzinie ochrony środowiska i przywództwo) w kategorii Inicjatywy Środowiskowe za ogromną redukcję emisji CO2 związanej z transportem, która spadła o 94%, po tym jak w ubiegłym roku firma zmieniła sposób transportu z lotniczego na morski.

„Naszą podstawową wartością jest zrównoważony rozwój, zaś fundamentalnym przekonaniem to, że nasze dzisiejsze poczynania nie mogą stanowić przeszkody dla przyszłych działań – powiedział Atli Gregersen, właściciel i dyrektor generalny Hiddenfjord. - Z pokorą przyjmujemy tę nagrodę, uznając, że wszyscy musimy wziąć na siebie większą odpowiedzialność, jeśli chodzi o wprowadzanie zmian już dziś. Jako obecni zarządcy planety jesteśmy to winni przyszłym pokoleniom, aby nie tylko mówić o zrównoważonym rozwoju, ale podejmować bezpośrednie czynności w kierunku jego tworzenia”.

Hiddenfjord zaprzestała korzystania z transportu lotniczego w październiku 2020 roku, stając się tym samym pierwszym hodowcą łososia na świecie, który postawił wyłącznie na bardziej zrównoważony transport. W filmie opublikowanym z okazji rocznicy tego przełomowego wydarzenia firma opisała, w jaki sposób wykorzystanie frachtowców oceanicznych do zaopatrywania klientów w świeżego łososia doprowadziło do znacznego zmniejszenia śladu węglowego.

Jednocześnie przywództwo Hiddenfjord w zakresie ochrony środowiska zostało potwierdzone przez brytyjską nagrodę Business Brilliance Awards. Firma zdobyła Złotą Nagrodę w kategorii Zrównoważonego Rozwoju Korporacyjnego i Ochrony Środowiska. Gregersen otrzymał również nominację na Lidera Biznesu Roku w ramach edie Sustainability Leaders Awards, jednej z najbardziej prestiżowych nagród w dziedzinie zrównoważonego rozwoju w Wielkiej Brytanii. Nominacja ta opiera się na pracy Hiddenfjord w zakresie dobrostanu zwierząt i zrównoważonego rozwoju w ciągu ostatnich 30 lat. Przykładem może być wyjątkowy bezstresowy system odłowu i hodowla dużych osobników w stadium smolt na lądzie, co skraca czas pobytu łososia w oceanie, a tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia wszy morskich. Wspólnie z władzami Wysp Owczych spółka Hiddenfjord stale opowiada się za surowym i racjonalnym ustawodawstwem weterynaryjnym na Wyspach Owczych i inspiruje inne kraje hodowlane do przyjęcia podobnego ustawodawstwa.

Zwycięzcy zostaną ogłoszeni 2 lutego 2022 roku.

Hiddenfjord

Hiddenfjord, której początki datuje się na 1887 r., jest rodzinną hodowlą łososia położoną na Wyspach Owczych, kładącą nacisk przede wszystkim na jakość i zrównoważone praktyki połowowe. Więcej informacji dostępnych jest na stronie https://hiddenfjord.com/.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1714454/Hiddenfjord_awards.jpg

Źródło: Hiddenfjord