Nauka i technologie

Suwerenność cyfrowa – utopia czy realna szansa?

21.01.2022, 15:27aktualizacja: 21.01.2022, 15:31

Jak duży mają wpływ media internetowe na funkcjonowanie współczesnych społeczeństw i państw? Czy Unia Europejska ma szansę być suwerenna cyfrowo, a może to utopia?

Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć wspólnie podczas dyskusji pomiędzy światem polityków i ekspertów, która odbędzie się 25 stycznia 2022, w godz. 10:00-13:00 w Centrum Prasowym PAP przy ul. Brackiej 6/8 w Warszawie.

Na debatę „Suwerenność cyfrowa – utopia czy realna szansa?” ma zaszczyt państwa serdecznie zaprosić Ośrodek dialogu i analiz THINKTANK.

Scentralizowany świat globalnego internetu zdominowany przez „bigtechy” wymaga dyskusji o roli państw i pojęciu suwerenności. Na ile możemy działać współzależnie z innymi krajami, a na ile budować potencjał niezależności w Europie i jej poszczególnych krajach, m.in w Polsce.

Świat cyfrowy to obszar infrastruktury i usług, których konsumentami jesteśmy. Wiele mówi się o bezpieczeństwie sieci fizycznej, ale równie istotne są kwestie bezpieczeństwa aplikacji i mediów społecznościowych, z których korzystamy.

Czy jest już właściwy moment na rozmowę o granicach wolności dostawców i kreatorów treści?

Proponujemy rozmowę o suwerenności cyfrowej jako jednej z wartości, o której dziś się coraz więcej mówi.

Uprzejmie prosimy o potwierdzenie swojego udziału poprzez formularz rejestracyjny dostępny pod LINKIEM.

KONTAKT:

Michał Smagowicz