Konferencja: „Ile warzy / waży polskie piwo? Nowa edycja raportu wpływu ekonomicznego branży piwowarskiej na polską gospodarkę”

03.02.2022, 08:54aktualizacja: 03.02.2022, 08:58

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Termin konferencji: 02.02.2022, godz. 11:00

Branża piwowarska odczuwa skutki pandemii, m.in. poprzez zauważalny spadek produkcji i konsumpcji piwa w Polsce. Producenci piwa mierzą się również ze stale rosnącymi kosztami prowadzenia działalności gospodarczej, a dodatkowo są obciążani kolejnymi podwyżkami podatków.

Jednocześnie branży udaje się zachować stabilność i pozycję istotnego kontrybutora do polskiej gospodarki. Podczas spotkania zaprezentowane zostały najnowsze dane dotyczące wpływu ekonomicznego branży (m.in. wartość dodana, wielkość zatrudnienia czy wartość zakupów u polskich dostawców). Omówiona została również aktualna sytuacja na rynku piwa ze wskazaniem bieżących wyzwań.

Źródło informacji: Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce

embeduj wideo