FourKites wprowadza w Europie uniwersalne rozwiązanie zarządzania oknami czasowymi, aby załagodzić problemy związane z brakiem dostępności pracowników w łańcuchu dostaw i obniżyć emisje gazów cieplarnianych

06.04.2022, 15:16aktualizacja: 06.04.2022, 15:20

FourKites
Aplikacja nowej generacji do rezerwacji okien czasowych wykorzystuje widok łańcucha dostaw w czasie rzeczywistym, aby ułatwić współpracę pomiędzy nadawcami i przewoźnikami w całej Europie.

AMSTERDAM--(BUSINESS WIRE)-- FourKites®, dostawca wiodącej na świecie platformy zapewniającej widoczność łańcucha dostaw, wprowadza dzisiaj w całej Europie własne, uniwersalne rozwiązanie do rezerwacji okien czasowych Slot Manager. Rozwiązanie oparte na chmurze pomaga magazynom, centrom dystrybucyjnym i zakładom produkcyjnym efektywnie współpracować w zakresie okien czasowych związanych z załadunkiem i odbiorem, oszczędzając znaczącą ilość czasu i usprawniając codzienną działalność oraz relacje z partnerami. Ponadto to wysoce konfigurowalne rozwiązanie pozwala nadawcom i przewoźnikom eliminować nadmierny czas zatrzymania na miejscu i opłaty z tego tytułu, znacząco obniżając przy tym emisje dwutlenku węgla.

Niniejszy komunikat prasowy zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20220406005544/en/

Zarządzanie oknami czasowymi jest dla nadawców i przewoźników zadaniem szczególnie czasochłonnym. Przyjmując czas zatrzymania u przewoźnika wynoszący średnio do 4,35 godziny dziennie, co stanowi niemal połowę czasu pracy kierowcy, wprowadzenie rozwiązania Slot Manager poprawia produktywność zakładu i skraca czas oczekiwania przewoźnika o ponad 50%. Jako wysoce konfigurowalny system w zakresie spersonalizowanych wymogów, Slot Manager pozwala nadawcom i przewoźnikom na współpracę w czasie rzeczywistym i umożliwia przewoźnikom samodzielne rezerwowanie swoich preferowanych okien czasowych w oparciu o warunki przewozu w czasie rzeczywistym, eliminując całe godziny codziennych prac administracyjnych i ręcznych procesów, które zwiększały ryzyko wystąpienia błędów.

Slot Manager stanowi rozwinięcie rozwiązania FourKites Appointment ManagerSM, wprowadzonego ponad dwa lata temu. Rozwiązanie jest teraz dostępne także na kilku nowych rynkach regionu Azji i Pacyfiku, w tym w Australii, Nowej Zelandii i Indiach.

W szczególności, Slot Manager oferuje następujące korzyści:

· Optymalizacja pracy: wykorzystując FourKites Dynamic ETA®w celu zapewnienia najdokładniejszych czasów przyjazdu, zespoły mogą lepiej przydzielać pracę i zasoby w oparciu o dane w czasie rzeczywistym i przesunięcia w oczekiwanym czasie przyjazdu;

· Łatwość i zgodność z harmonogramem przewoźników: Slot Manager tworzy pojedynczą warstwę przydziału dostępną zarówno dla nadawców, jak i dla przewoźników, co usprawnia komunikację i ułatwia współpracę. Okna czasowe są tworzone w celu zapewnienia zgodności z preferowanym harmonogramem, zasadami działalności i konkretnymi wymogami dla towarów;

· Prawdziwa widoczność od początku do końca: dzięki wykorzystaniu danych widoczności łańcucha dostaw w czasie rzeczywistym od FourKites, Slot Manager rozszerza tę widoczność w kierunku zakładu dzięki posiadaniu jednego zoptymalizowanego interfejsu. Za pomocą FourKites wszystkie podmioty zainteresowane otrzymują kompleksowy widok przesyłek od punktu nadania, pozwalające przewidywać ich dalszą drogę w celu planowania działań w zakładzie;

· Zmniejszone koszty zatrzymania u przewoźnika: dzięki zoptymalizowanemu tworzeniu harmonogramów, czas zatrzymania u przewoźnika może zostać praktycznie wyeliminowany, co pomaga nadawcom unikać opłat za zatrzymanie oraz kar za kolejki ciężarówek na drogach publicznych.

· Obniżona emisja dwutlenku węgla: korzyści w harmonogramach i działalności operacyjnej wynikające z korzystania z rozwiązania Slot Manager pozwalają ograniczyć czas poświęcany przez przewoźników na placu składowym nawet o 50%, obniżając emisje dwutlenku węgla średnio o 54%.

„Cieszymy się, że możemy wprowadzić najłatwiejszą i najbardziej elastyczną aplikację do rezerwacji okien czasowych na rynku – powiedział Mathew Elenjickal, założyciel i dyrektor generalny FourKites. - To przełomowe rozwiązanie pomaga nadawcom na całym świecie optymalizować kompleksową widoczność, efektywność i kwestie zrównoważonego rozwoju, jak również szybko adaptować się do niezbędnych zmian. Z radością wprowadzamy Slot Managera w Europie, uwzględniając szczególne potrzeby lokalnych zakładów”.

Dodatkowo, FourKites nawiązał współpracę z francuską firmą opracowującą rozwiązania transportowe IER, podmiotem zależnym Blue Systems (Grupa Bolloré), w celu ułatwienia zintegrowanego wdrożenia w Europie, co zapewni większą efektywność przewoźnikom i zakładom. W ramach współpracy połączone zostaną najlepsze technologie sprzętowe dla zakładów z realizowanymi w nich procesami automatycznego przyjmowania i wydawania. Po połączeniu z zaawansowanymi możliwościami gromadzenia i przetwarzania danych FourKites, połączone oferty spółek w zakresie prekonfigurowanej integracji zapewnią szybkie rozwiązanie pod klucz dla zakładów klientów.

„Zdecydowaliśmy się na współpracę z FourKites ze względu na ich znaną na całym świecie wysoką jakość danych i zaangażowanie w przekazywanie danych klientom w sposób, który pozwala na podejmowanie skutecznych działań – powiedział Christophe Levy, dyrektor generalny działu Track & Trace IER. - Łącząc zaawansowane możliwości analizy łańcucha dostaw FourKites z naszymi rozwiązaniami sprzętowymi dla zakładów, oferujemy płynnie zintegrowane rozwiązanie, które pozwala klientom osiągać natychmiastowe rezultaty w swojej działalności”.

FourKites

FourKites® jest najlepszą platformą zapewniającą widoczność łańcucha dostaw na świecie, obejmującą swoim zasięgiem transport na place składowe, do magazynów, sklepów i wiele więcej. Śledząc ponad 2,5 mln ładunków dziennie przewożonych drogą lądową, kolejową, morską i lotniczą, paczek i przesyłek kurierskich, i docierając do ponad 185 krajów, FourKites łączy dane gromadzone w czasie rzeczywistym i ogromny potencjał uczenia maszynowego w celu wsparcia firm w ich drodze do cyfryzacji całego łańcucha dostaw. Ponad 1000 najbardziej uznanych na świecie marek, w tym 9 z listy 10 największych marek pakowanych produktów konsumenckich i 18 z listy 20 największych firm oferujących produkty żywnościowe i napoje, zaufało FourKites powierzając tej firmie transformację ich działalności i stworzenie bardziej zwinnego, wydajnego i zrównoważanego łańcucha dostaw. Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej https://www.fourkites.com.

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220406005544/en/

Źródło: FourKites

KONTAKT: