Nauka i technologie

Clear Hydrogen UK planuje produkcję 5 mln kg wodoru dziennie z zastosowaniem metody opracowanej przez firmę Proton

26.04.2022, 10:22aktualizacja: 26.04.2022, 10:24

LONDYN--(BUSINESS WIRE)-- Spółka Clear Hydrogen UK Ltd. (CHUK) ma zaszczyt ogłosić rozszerzenie zakresu umowy z Proton Technologies.

Niniejsza informacja prasowa zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja informacji znajduje się na stronie: https://www.businesswire.com/news/home/20220424005124/en/

Proton dysponuje najoszczędniejszą metodą produkcji czystego wodoru, która jest równocześnie metodą charakteryzującą się najmniejszym wpływem na środowisko i generującą najniższe koszty wytwarzania wodoru.

Planowana jest produkcja czystego wodoru w oparciu o brytyjskie, podmorskie złoża ropy naftowej, przy równoczesnej sekwestracji dużych ilości CO2 w postaci stałego węglanu w ramach jednego systemu.

W 2021 roku założyciele CHUK zainwestowali 3.7 mln CAD w spółkę Proton w celu uzyskania licencji na produkcję 20 ton wodoru dzienne na terytorium Wielkiej Brytanii i Irlandii. Ogłoszone dzisiaj rozszerzenie zakresu umowy obejmuje wartości 250 razy większe, zapewniając przewidywaną łączną wartość licencji na poziomie 925 mln CAD na 5000 ton dziennie. Warunki obejmują przekazanie 45% udziałów w CHUK spółce Proton, która zapewni zwiększone wsparcie techniczne i nadzór nad działaniami zarządczymi na rzecz zespołu CHUK. Dwóch założycieli CHUK dołączy również do Zarządu spółki Proton.

Przewodniczący CHUK, Hertford King, stwierdził: „z niecierpliwością oczekujemy na nowe miejsca pracy i bezpieczeństwo gospodarcze, które zyska Wielka Brytania dzięki oszczędnym technologiom o ujemnym bilansie emisji dwutlenku węgla ukierunkowanym na wykorzystanie sprzętu, zasobów, specjalistycznej wiedzy w zakresie podmorskich złóż ropy naftowej i ludzi, którzy już wspierają energetykę morską w Wielkiej Brytanii. Naszym celem jest sprawienie, że firma CHUK stanie się ważną częścią brytyjskich działań na rzecz pozyskania niezależnych niskowęglowych źródeł energii, a nasza umowa z Proton jest znaczącym krokiem pomagającym nam w osiągnięciu tego celu”.

Przewodniczący Proton Technologies, Grant Strem powiedział: „naszą misją jest upowszechnienie tej technologii produkcji czystej energii o ogromnych możliwościach rozwoju na całym świecie, tak szybko, jak tylko jest to możliwe. Z przyjemnością tworzymy partnerstwa ze zdecydowanymi grupami o dużym potencjale jak CHUK w celu realizacji transakcji odbioru, które już są przedmiotem zaawansowanych negocjacji. Dostosowanie rozwiązań sprzętowych opracowanych przez firmę Proton do morskich lokalizacji nie stanowi problemu technicznego dla brytyjskich ekspertów, a partnerstwo z CHUK to wspaniała wiadomość dla środowiska naturalnego i brytyjskiej gospodarki ogółem. Sektor energetyczny to około 10 bln USD rocznie. Oczekujemy produkcji wodoru przy niższych kosztach energii niż w przypadku gazu ziemnego; działania te wywołają głębokie konsekwencje”.

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220424005124/en/

Źródło: Proton Technologies

KONTAKT: