Wiodąca platforma zapewniająca widoczność łańcucha dostaw FourKites uzyskała certyfikat ISO 27001, spełniając normy ISO 27017 i 27018

04.05.2022, 12:38aktualizacja: 04.05.2022, 12:41

Business Wire/FourKites
Dzięki bezpieczeństwu i prywatności danych w chmurze klasy korporacyjnej klienci i partnerzy FourKites zyskują większy spokój ducha.

AMSTERDAM--(BUSINESS WIRE)-- Dostawca FourKites®, wiodącej platformy zapewniającej widoczność łańcucha dostaw w czasie rzeczywistym, ogłosił dziś, że spełnia ustanowione przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (ISO) normę ISO 27017 dotyczącą bezpieczeństwa usług w chmurze oraz normę ISO 27018 dotyczącą prywatności danych, co zostało potwierdzone certyfikatem ISO 27001. Osiągnięcie to wpisuje się w nieustanne dążenia firmy FourKites do wdrażania najnowszych i najbardziej rygorystycznych standardów bezpieczeństwa w branży.

Niniejszy komunikat prasowy zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20220503005646/en/

Aby zakwalifikować firmę do uzyskania certyfikatu, niezależna komisja audytowa musiała potwierdzić, że FourKites spełnia szereg rygorystycznych wymogów dotyczących bezpieczeństwa i prywatności. ISO 27017 zawiera wytyczne dotyczące kontroli bezpieczeństwa informacji, które mają zastosowanie i zostały określone bezpośrednio w odniesieniu do dostarczania i korzystania z usług w chmurze, podczas gdy ISO 27018 ustanawia powszechnie akceptowane kontrole i wytyczne dotyczące wdrażania środków ochrony informacji umożliwiających identyfikację osób (PII) w publicznym środowisku chmury obliczeniowej. Z kolei norma ISO 27001 nakazuje kontrolę nad ustanowieniem, utrzymaniem i certyfikacją systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji (ISMS).

„Spełnienie tych norm potwierdza nieustanne zaangażowanie FourKites w wykraczanie poza to, co jest niezbędne do zabezpieczenia naszej platformy, która każdego miesiąca przyswaja ponad 250 terabajtów danych ‒ powiedział Mathew Elenjickal, założyciel i dyrektor generalny FourKites. ‒ Bezpieczne udostępnianie danych przynosi ogromne korzyści w całym łańcuchu dostaw, w tym m.in. umożliwia dokładniejsze planowanie biznesowe i ograniczanie ryzyka, większe zadowolenie i utrzymanie klientów, a także poprawę morale pracowników”.

Przestrzeganie norm ISO 27017 i 27018 po raz kolejny dowodzi, iż FourKites podejmuje rygorystyczne działania na rzecz bezpieczeństwa, które obejmują kompleksowy program ochrony prywatności zgodny z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO). Program obowiązuje nawet w tych regionach, w których nie jest to wymagane, i uwzględnia postanowienia Schrems II.

„Nasi klienci i partnerzy w obrębie łańcucha dostaw na całym świecie mogą być pewni, że FourKites stosuje najbardziej rygorystyczne i zapewniające najwyższe bezpieczeństwo normy w branży, aby chronić ich cenne dane” ‒ dodaje Elenjickal.

FourKites zapewnia klientom na całym świecie wgląd w czasie rzeczywistym, wykorzystując opatentowaną sztuczną inteligencję uwzględniającą 150 czynników, takich jak warunki pogodowe, natężenie ruchu drogowego i dane dostępne w czasie rzeczywistym z systemu GPS, sieci telematycznych ELD, urządzeń mobilnych, AIS i innych. Firma oferuje wyjątkowe pulpity nawigacyjne i raporty, zautomatyzowane i dostosowane do indywidualnych potrzeb powiadomienia, które wykorzystują technologie geofencing i śledzenia temperatury, oraz widoczność na poziomie SKU, aby śledzić przesyłki multimodalne, nawet jeśli są one realizowane przez wielu przewoźników.

Wiosną 2021 roku firma FourKites uzyskała patent na przełomowe rozwiązanie Smart Forecasted Arrival (SFA), który umożliwia firmom bardzo częste i dokładne szacowanie czasów dostawy przesyłek drogowych w tranzycie ‒ również w przypadkach, gdy dany pojazd nie został wyposażony w technologię przesyłania danych o lokalizacji. Rozwiązanie SFA jest już dostępne dla klientów FourKites na całym świecie, zwiększając korzyści płynące z możliwości monitorowania w czasie rzeczywistym ładunków, które w innym wypadku byłyby niewidoczne dla nowoczesnych rozwiązań z zakresu zarządzania łańcuchem dostaw.

FourKites

FourKites® jest najlepszą platformą zapewniającą widoczność łańcucha dostaw na świecie, obejmującą swoim zasięgiem transport na place składowe, do magazynów, sklepów i wiele więcej. Śledząc ponad 2,5 mln ładunków dziennie przewożonych drogą lądową, kolejową, morską i lotniczą, paczek i przesyłek kurierskich, i docierając do ponad 185 krajów, FourKites łączy dane gromadzone w czasie rzeczywistym i ogromny potencjał uczenia maszynowego w celu wsparcia firm w ich drodze do cyfryzacji całego łańcucha dostaw. Ponad 1000 najbardziej uznanych na świecie marek, w tym 9 z listy 10 największych marek pakowanych produktów konsumenckich i 18 z listy 20 największych firm oferujących produkty żywnościowe i napoje, zaufało FourKites, powierzając tej firmie transformację ich działalności i stworzenie bardziej zwinnego, wydajnego i zrównoważanego łańcucha dostaw. Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: https://www.fourkites.com/.

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220503005646/en/

Źródło: FourKites

KONTAKT: