Nauka i technologie

International Process Plants informuje o zakupie światowej klasy zakładu produkującego aktywne składniki farmaceutyczne w Grimsby w Wielkiej Brytanii od firmy Novartis

26.05.2022, 08:31aktualizacja: 26.05.2022, 08:35

PR Newswire/International Process Plants

PRINCETON JUNCTION, N.J., 25 maja 2022 r. /PRNewswire/ -- Firma International Process Plants (IPP) ogłosiła, że jej spółka zależna Humber Industrials Ltd. osiągnęła porozumienie w sprawie zakupu od brytyjskiej firmy Novartis zakładu produkującego aktywne składniki farmaceutyczne (API), o powierzchni 170 akrów, oraz aktywów zlokalizowanych w Grimsby w Wielkiej Brytanii.

„Jesteśmy ogromnie podekscytowani możliwością przejęcia tego w pełni zintegrowanego zakładu farmaceutycznego wytwarzającego aktywne składniki farmaceutyczne, posiadającego znaczne zdolności reagowania, infrastrukturę i atrakcyjną lokalizację. Jesteśmy przekonani o wysokim potencjale rozbudowy i wykorzystania obiektów zakładu” - powiedział Ronald Gale, dyrektor generalny IPP. „Biorąc pod uwagę bieżące wysiłki na rzecz zapewnienia dostaw lokalnych, mające na celu wyeliminowanie długich łańcuchów dostaw i niepewności w tym względzie, jesteśmy dobrej myśli, jeśli chodzi o dalsze losy tego dogodnie usytuowanego obiektu. Chociaż konkretne przeznaczenie tego miejsca nie zostało jeszcze określone, jesteśmy przekonani, że jego potencjał i nasze doświadczenie stanowią udane połączenie” - dodał Gale.

Światowej klasy zakład obejmuje kompleks budynków o powierzchni 500 tys. stóp kwadratowych, w skład którego wchodzą trzy odrębne budynki procesowe/produkcyjne zawierające 90 komór reakcyjnych o łącznej pojemności 900 metrów sześciennych, 17 wirówek, 26 systemów suszenia, 3 systemy mielenia, 10 systemów odzyskiwania rozpuszczalników, nowoczesne laboratorium i biura, a także oczyszczalnia ścieków oraz przyłącza pary, energii elektrycznej, wody, gazów przemysłowych i gazu ziemnego. Celem firmy jest zachęcenie podmiotów przemysłowych do ponownego wykorzystania tych składników majątkowych - zarówno na miejscu, jak i w innych lokalizacjach. Działania te wpisują się w realizację zobowiązania IPP w zakresie redukcji emisji dwutlenku węgla i oddziaływania na środowisko poprzez ponowne wykorzystanie obiektów.

„Spółka IPP została uznana za najlepszą opcję w kontekście przebudowy tych obiektów ze względu na nasze doświadczenie w realizacji podobnych projektów, w tym wielokrotnie nagradzanego projektu przebudowy obiektów w Bromborough, a także w Liverpoolu i Billingham w Wielkiej Brytanii. Oprócz działalności na terenie Wielkiej Brytanii, Grupa IPP od ponad 40 lat zajmuje się przebudową obiektów przemysłowych i ma na swoim koncie dziesiątki projektów realizowanych w Ameryce Północnej i Europie kontynentalnej, z których wszystkie zostały ukończone” - powiedział Tony Field, dyrektor zarządzający IPP na region Europy. „Każdy z tych projektów przyniósł znaczne oszczędności czasu i kosztów ich nowym operatorom, jednocześnie zapewniając miejsca pracy i wartość ekonomiczną dla społeczności lokalnych” - dodał.

Produkcja w zakładzie Novartis będzie kontynuowana do grudnia 2022 roku, a po zakończeniu działalności w 2023 roku obiekty zostaną przekazane firmie Humber będącej spółką zależną IPP.

International Process Plants

Od 1978 roku spółka IPP rozwijała się, osiągając pozycję czołowego światowego podmiotu wspierającego rozwój działalności w branży chemii przemysłowej, specjalistycznych produktów chemicznych, wysokowartościowych produktów chemicznych i przemysłowych, a także w branży petrochemicznej, produkcji nawozów, wytwarzania energii i polimerów. IPP daje możliwość zrównoważonego rozwoju przemysłu poprzez uruchamianie istniejących i gotowych zakładów, systemów technologicznych i urządzeń procesowych, które są dostępne od zaraz, przy czym poniesione koszty i czas ukończenia inwestycji stanowią ułamek kosztów ponoszonych na budowę nowego składnika aktywów. Spółka może poszczycić się własnością 15 kompletnych obiektów przemysłowych, ponad 100 w pełni wyposażonych zakładów i ponad 15000 urządzeń i systemów. Dodatkowe informacje na temat IPP znajdują się na stronie: www.ippe.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1725247/IPP_Logo.jpg

Źródło: International Process Plants