SoftBank wyznacza Alexa Clavela na stanowisko dyrektora generalnego SoftBank Group International

22.06.2022, 14:02aktualizacja: 22.06.2022, 14:04

- Michel Combes ustąpi ze stanowiska po pięciu latach pracy dla SoftBank;
- Clavel obejmie stanowisko, mając za sobą wieloletnie, ogólnoświatowe doświadczenie w pracy dla SoftBank.

TOKYO--(BUSINESS WIRE)-- Grupa SoftBank Group Corp. („SoftBank”) ogłosiła dziś, że Alex Clavel, pełniący obecnie funkcję partnera zarządzającego w SoftBank Group International („SBGI”), obejmie stanowisko dyrektora generalnego SBGI z dniem 30 czerwca 2022 roku. Clavel zastąpi Michela Combesa, który zadecydował o odejściu z SoftBank, aby realizować inne cele.

Alex Clavel obejmie stanowisko, mając za sobą siedmioletnie doświadczenie w kierowaniu oddziałami SoftBank w Tokio, Dolinie Krzemowej i Nowym Jorku. Jako dyrektor generalny będzie nadzorował działalność i portfel inwestycyjny SBGI, w tym udziały m.in. w Boston Dynamics, SoFi, Fortress, T-Mobile i Arm. Wraz z funduszami SoftBank Vision Funds, SBGI odpowiada za całą działalność SoftBank Group Corp. poza Japonią, w tym w Europie, USA, Azji i Ameryce Łacińskiej.

Masayoshi Son, dyrektor reprezentacyjny, dyrektor korporacyjny, prezes i dyrektor generalny SoftBank Group Corp., powiedział: „Bazując na ponad dwudziestoletnim doświadczeniu w rozwoju korporacyjnym i inwestycjach, Alex od dawna jest zaufanym liderem SoftBanku w wielu miejscach na świecie. Jestem przekonany, że doświadczenie Alexa, w połączeniu z silnym zespołem SoftBanku, który wokół siebie zbudował, wesprze nas w realizacji naszej misji”.

Son dodał: „Chciałbym podziękować Michelowi za jego kluczowy wkład w rozwój SoftBanku w ciągu ostatnich pięciu lat. Odegrał on zasadniczą rolę w niektórych spośród naszych najważniejszych inwestycji i aktywów. Życzę mu wszystkiego najlepszego w realizacji dalszych planów. Cieszę się, że pozostanie częścią rodziny SoftBanku i nadal będzie nas reprezentował w zarządach różnych spółek portfelowych”.

Clavel powiedział: „Jestem zaszczycony zaufaniem, jakim Masa mnie obdarzył, powierzając mi kierowanie SBGI. Mam szczęście, że mogłem pracować z Michelem. Cieszę się, że mogę dalej budować na dotychczasowym sukcesie i ekscytuje mnie to, co nadchodzi”.

Combes powiedział: „Praca z Masą i utalentowanymi zespołami w całym SoftBanku była przyjemnością. Odchodzę z SoftBanku dumny z tego, że udało mi się osiągnąć to, co sobie założyłem, czyli przekształcić Sprint i przeprowadzić fuzję z T-Mobile, repozycjonować i wprowadzić na giełdę WeWork, a ostatnio zintegrować fundusze SoftBank Latin America z funduszem Vision oraz nadzorować strategiczne inwestycje SoftBanku we francuskie i europejskie spółki portfelowe. Cieszę się, że mogę przekazać pałeczkę Alexowi. Był moim partnerem przez ostatnie dwa lata i jestem przekonany, że ma odpowiednie predyspozycje, aby kierować zespołem i kontynuować nasz sukces w przyszłości”.

Alex Clavel ‒ informacje biograficzne

W ostatnim czasie Clavel był odpowiedzialny za zarządzanie kilkoma międzynarodowymi platformami inwestycyjnymi SoftBanku spoza Vision Funds, w tym T-Mobile, Deutsche Telecom, WeWork i OneWeb. Pełni on funkcję członka zarządu wielu firm i instytucji inwestycyjnych, w tym Arm China, Boston Dynamics, InMobi, SB Energy, Goggo i Levere Holdings Corp. Alex Clavel dołączył do SoftBank w Tokio w 2015 roku i pracował w oddziale SoftBank w Dolinie Krzemowej, zanim w 2018 roku przeniósł się do Nowego Jorku.

Przed dołączeniem do zespołu SoftBank Clavel przepracował 19 lat w bankowości inwestycyjnej Morgan Stanley, gdzie koncentrował się na fuzjach i przejęciach w sektorze technologii, mediów i telekomunikacji. Jest on absolwentem Uniwersytetu Princeton i włada językiem francuskim, japońskim i mandaryńskim.

SoftBank Group

Grupa SoftBank inwestuje w przełomowe technologie, których celem jest poprawa jakości życia ludzi na całym świecie. W skład Grupy SoftBank wchodzą: SoftBank Group Corp. (TOKYO: 9984), która jest inwestycyjnym holdingiem posiadającym udziały w firmach z branży telekomunikacyjnej, usług internetowych, sztucznej inteligencji, inteligentnej robotyki, IoT i czystej energii; fundusze SoftBank Vision Funds, które inwestują ponad 140 mld dolarów, aby pomóc przedsiębiorcom w przekształcaniu i kreowaniu nowych branż; fundusze SoftBank Latin America Funds o wartości 8 mld dolarów; oraz inwestycje w niedostatecznie reprezentowanych założycieli, w tym SB Opportunity Fund ‒ fundusz o wartości ponad 100 mln dolarów inwestujący w założycieli czarnoskórych, latynoskich i rdzennych Amerykanów, a także globalny program Emerge prowadzony przez SoftBank Investment Advisers. Więcej informacji na stronie: https://group.softbank/en.

Wersja źródłowa informacji na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220621006036/en/

Źródło: SoftBank Group Corp.

KONTAKT:

Japonia: