Polityka i społeczeństwo

Godność człowieka nie ma kodu pocztowego – otwarto pierwsze, wiejskie hospicjum na Podlasiu

04.07.2022, 09:34aktualizacja: 04.07.2022, 09:41

PAP/S. Leszczyński (1)
Stacjonarne Hospicjum Proroka Eliasza w Makówce to nie tylko pierwszy tego typu ośrodek na Podlasiu, niosący pomoc i ulgę starszym, nieuleczalnie chorym mieszkańcom terenów wiejskich, ale również wyraz tęsknoty za medycyną, w której centrum jest pacjent, a nie procedury. Pełne empatii i miłości miejsce, do którego od początku lipca przyjmowani są pierwsi pacjenci, powstało dzięki zaangażowaniu darczyńców i sponsorów, m.in. Fundacji Biedronki.

Dr Paweł Grabowski, prezes Fundacji Hospicjum Proroka Eliasza na Podlasiu, podczas uroczystości otwarcia pierwszego skrzydła ośrodka nazwał to wydarzenie „cudem”. Zaledwie po trzech latach od wmurowania kamienia węgielnego, pomimo pandemii, rosnącej inflacji i braku wsparcia ze strony instytucji publicznych, wraz z początkiem lipca do nowoczesnych i komfortowych pomieszczeń wprowadzają się pierwsi pacjenci. Profesjonalną opiekę – medyczną i duchową – znajdzie tu przynajmniej 36 starszych i nieuleczalnie chorych mieszkańców podlaskich wsi.

„Na wsi cierpi i umiera się inaczej niż w mieście. Wynika to z wyraźnie gorszej dostępności do opieki lekarskiej i pielęgnacyjnej, wykluczenia komunikacyjnego, masowej emigracji młodych osób do większych ośrodków, w związku z czym obraz wielopokoleniowych, wiejskich rodzin stopniowo staje się mitem. Seniorzy z dala od miast umierają po cichu, w przejmującej samotności” – mówił dr Grabowski.

Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza od ponad dekady pomaga pacjentom oraz im bliskim, docierając bezpośrednio do ich domów. Idea budowy wiejskiego hospicjum stacjonarnego narodziła się podczas towarzyszących tym wizytom rozmów i obserwacji. Bo choć każdy chciałby spędzić swoje ostatnie chwile we własnym łóżku, w otoczeniu rodziny i przyjaciół, to często stan zdrowia lub samotność to uniemożliwiają. Misją lekarzy, pielęgniarek, psychologów i wolontariuszy w hospicjum w Makówce jest więc uczynienie z niego miejsca jak najbardziej przypominającego ciepły, bezpieczny dom.

„Realizacja tego projektu wydawała się arcytrudnym zadaniem, jednak decyzję o jego wsparciu podjęliśmy dosłownie w ciągu kilku chwil. Ujęły nas nie tylko pasja i zaangażowanie doktora Grabowskiego i jego zespołu, ale również wyjątkowa idea dotarcia z pomocą do pacjentów, których potrzeby do tej pory były spychane na margines systemu opieki zdrowotnej” – wyjaśnia Katarzyna Scheer, prezeska zarządu Fundacji Biedronki.

Celem Fundacji Biedronki jest wzmocnienie więzi społecznych oraz spójności społecznej poprzez wspieranie najbardziej wrażliwych grup społecznych, głównie osób starszych. Przeznaczając rekordową sumę 7,6 mln złotych na budowę hospicjum, Fundacja stała się partnerem strategicznym tej inicjatywy.

„Hospicjum nie powstałoby bez wielkiego zaangażowania darczyńców prywatnych i sponsorów, takich jak Fundacja Biedronki. To dzięki nim możemy podjąć tę walkę o godność osób starszych na ostatnim etapie ich życia” – zaznaczył dr Grabowski.

W budynku pierwszego, wiejskiego hospicjum na Podlasiu znajdują się gabinety specjalistyczne, zakład dziennej opieki, wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego oraz centrum szkoleniowe z medycyny paliatywnej. W uroczystości jego otwarcia wzięli udział przedstawiciele władz publicznych i samorządowych, duchowieństwa katolickiego i prawosławnego oraz całe pokolenia mieszkańców okolicznych wsi.

„Nie chodzi tylko o teraźniejszość, ale także o przyszłość. Wszyscy tu zgromadzeni, prędzej czy później, będziemy potrzebowali pomocy na ostatniej prostej naszego życia, byśmy mogli z godnością zamknąć wszystkie doczesne sprawy i pożegnać się z najbliższymi” – przekonywał dr Grabowski.

„Osoby starsze i nieuleczalne chore pozostają pełnoprawnymi obywatelami, którym Konstytucja gwarantuje równy dostęp do opieki medycznej – i to właśnie oni, a nie procedury czy budżetowanie, powinni być w centrum całego systemu” – dodał.

Rozbudowę i funkcjonowanie Hospicjum Proroka Eliasza w Makówce można wesprzeć pod tym linkiem.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo