Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Wyraziste smaki
Wysoka temperatura i naturalne źródło ognia pozwala wydobyć inną gamę smaków i zapachów niż podczas tradycyjnego smażenia czy pieczenia w piekarniku. Warzywa po wrzuceniu na ruszt nabierają przyjemnego wędzarniczego aromatu, a karmelizacja pomaga wydobyć naturalną słodycz warzyw.
Zachowują swoje wartości odżywcze – inaczej niż podczas gotowania. Warzywa grillowane tracą mniej wartości odżywczych. Jak to możliwe? Gotowanie zazwyczaj trwa długo, a warzywa zanurzone są w wodzie, która wymywa cenne składniki. Grillowanie zaś to krótki proces, nieprzekraczający 10 minut, dzięki czemu wiele witamin i mikroelementów zostaje zachowanych.
Które warzywa można grillować?
- Cukinia – pokrój ją w talarki, grilluj do chwili, aż pojawią się na niej odciśnięte prążki rusztu. To delikatne warzywo bez obaw można jeść na surowo, dlatego chwila na ruszcie i gotowe!
- Cebula – doskonała pod postacią szaszłyków. Delikatnie zwilżona oliwą i oprószona ziołami nada wyrazistego smaku potrawom z ryb i mięsa.
- Papryka – to prawdziwa królowa lata! Grillowanie nadaje jej wyrazisty słodki smak. Skórka odchodzi od miąższu, przez co z przyjemnością zjedzą ją dzieci.
- Pomidory – spróbuj grillowanych nadziewanych pomidorów. Wystarczy, że wydrążysz ich środek, który napełnisz tartą cukinią, posiekaną cebulą, odrobiną tartego sera i przyprawami. Kilka minut na grillu i pyszna przekąska gotowa.
- Marchew - przekrojone wzdłuż i zanurzone w marynacie z miodu, sosu sojowego, odrobiny czosnku i imbiru staną się orientalnym dodatkiem do dania głównego.
- Bakłażan – to warzywo nadaje się do przygotowania bliskowschodniego specjału, który coraz częściej można spotkać w ofercie polskich restauracji. Mowa o baba ghanoush – paście lub formie dipu z grillowanego bakłażana i pasty sezamowej.
- Pieczarki – te uniwersalne grzyby można grillować w formie szaszłyka, sauté lub nadziewane. Wbrew pozorom dostarczają licznych witamin i składników mineralnych, a do tego wspaniale smakują. Bez obaw można podawać je też dzieciom.
Praktyczne wskazówki
Przydatne triki, które warto znać by zachwycić gości smakiem grillowanych warzyw.
- Nie żałuj oliwy – dzięki niej unikniesz przywierania. Jednocześnie pozwolisz, by naturalny smak warzyw stał się wyraźniejszy. Zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach łatwiej się przyswajały.
- Gdy nie masz czasu pilnować i co chwila przewracać warzyw możesz ugotować je na grillu na parze! Jak to zrobić? Wystarczy, że umyte i przyprawione warzywa zawiniesz dość luźno w folię aluminiową. Pakunki umieść na grillu i czekaj 12-15 minut. Ta metoda sprawdzi się do większości warzyw korzeniowych, a także młodych ziemniaków.
- Pamiętaj o przyprawach – odrobina soli, pieprzu to podstawa, którą możesz wzbogacić o rozmaryn, ostrą paprykę, tymianek, oregano czy kurkumę, suszony imbir, a także gałkę muszkatołową. Możesz skorzystać z gotowych mieszanek, ale te własne dają dużo więcej frajdy.
- Sosy i dodatki. Posyp warzywa posiekanym parmezanem lub pokruszoną fetą, cukinia zaś doskonale pasuje z kozim serem. Warzywa z grilla są świetne z sosem czosnkowym, aromatyczną salsą z awokado czy glazurowane w occie balsamicznym i miodzie.
Grillowanie to sposób na miłe wspólne spędzanie czasu. Dzięki dobrze wybranym produktom tak przygotowany posiłek może być też zdrowy i smaczny. Zadbaj by połowę tego, co nakładasz na talerz podczas przyjęcia w ogrodzie, stanowiły warzywa. W pełni sezonu i umiejętnie przyrządzone smakują najlepiej!
Moc Polskich Warzyw
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Agencja Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: BRANDMATES SP. Z O.O.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 20.07.2022, 10:53 |
Źródło informacji | BRANDMATES SP. Z O.O. |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Sektor zdrowia wzywa do pilnej zmiany regulacji w sprawie chemikaliów - HEAL publikuje apel po konferencji w Warszawie
Health and Environment Alliance (HEAL), wspólnie z przedstawicielami środowisk medycznych, naukowych oraz organizacji społecznych, apeluje do decydentów o opracowanie krajowego planu działania na rzecz ograniczenia wpływu szkodliwych chemikaliów na zdrowie oraz o rewizję unijnych przepisów. Apel został zaprezentowany 10 czerwca w Warszawie podczas „I Międzynarodowej Konferencji: Profilaktyka chorób przez ograniczenie narażenia na szkodliwe chemikalia”.- 13.06.2025, 13:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HEAL
-
Image
Dziecko bezpieczne w tropikach PAP
Wybierając się z małym dzieckiem w tropiki, musimy pamiętać, że układ odpornościowy dziecka w pełni rozwija się dopiero około 12. roku życia. To powoduje, że mają one niekiedy bardziej burzliwy przebieg chorób. Czyli biegunka, z którą dorosły poradzi sobie sam, u dziecka może spowodować ogromne problemy. Proces chorobowy, ze względu na ich masę może przebiegać znaczeni szybciej niż u dorosłego. Dlatego do takiej podróży trzeba się dobrze przygotować - mówi pediatra dr Dagmara Pokorna-Kałwak.- 13.06.2025, 11:23
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Panel ekspercki nt. wyzwań w neurologii - „Stan obecny i wyzwania polskiej neurologii w kontekście starzejącego się społeczeństwa”
W dniu 27 maja 2025 r. w Instytucie Psychiatrii i Neurologii odbył się panel ekspercki „Stan obecny i wyzwania polskiej neurologii w kontekście starzejącego się społeczeństwa” zorganizowany przez Instytut Rozwoju Spraw Społecznych.- 12.06.2025, 14:02
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Instytut Rozwoju Spraw Społecznych
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ