Nauka i technologie

Wyprodukowana przez Risen Energy seria Hyper-ion HJT 700 otrzymuje atest TÜV SÜD

16.08.2022, 14:17aktualizacja: 16.08.2022, 14:27

PR Newswire/Risen Energy Co., Ltd

NINGBO, Chiny, 16 sierpnia 2022 r. /PRNewswire/ -- Risen Energy czołowy chiński producent modułów solarnych podał, że TÜV SÜD, podmiot oferujący ogólnoświatowe usługi badawcze, kontrolne oraz certyfikacyjne, przeprowadził próby i wydał atest dla wyprodukowanego przez Risen Energy, wielozłączowego ogniwa (HTJ) – seria Hyper-ion – co oznacza, że spółka Risen Energy jest pierwszą na świecie spółką, która otrzymała atest TÜV SÜD dla wysoko wydajnego produktu typu HTJ 210 mm wyposażonego w ultra cienkie płytki krzemowe.

„Wejście na rynek wyprodukowanej przez Risen Energy serii Hyper-ion to kolejny milowy krok w ewolucji technologii solarnej. Produkty z serii Hyper-ion są odpowiedzią na rosnące wśród elektrowni fotowoltaicznych zapotrzebowanie na wysoko wydajne moduły solarne oparte na dużych płytkach krzemowych – powiedział said Zhulin Zhang, dyrektor operacyjny i szef działu certyfikacji technicznej TÜV SÜD Smart Energy. - Z perspektywy klientów, atest wydany dla modułu solarnego 700 W jest gwarancją, że wydajność, bezpieczeństwo, niezawodność i cena produktu pozwolą na spełnienie potrzeb wynikających z wyzwań stawianych przed sektorem fotowoltaiki, a ponadto umożliwią wytworzenie większej ilości energii po niższej cenie”.

„Jesteśmy dumni, że zostaliśmy pierwszym producentem, który otrzymał tak istotny atest. Jest to ukoronowanie dwuletnich starań zespołu ds. badań i rozwoju spółki Risen Energy. W tym czasie musieliśmy pokonać wiele technicznych wyzwań, które stały nam na drodze do osiągnięcia tego innowacyjnego przełomu o krytycznym znaczeniu dla branży fotowoltaicznej” – powiedział Yafeng Liu, dyrektor działu badań i rozwoju w Risen Energy.

„Atest wydany przez TÜV SÜD potwierdza nadzwyczajną wydajność, stabilność, niezawodność i bezpieczeństwo produktów z serii Hyper-ion, które wyposażono w ultracienkie płytki krzemowe o grubości 210 mm, konstrukcji 24 złączy, stelaża wykonanego ze stopu stali, a także szeregu opatentowanych przez Risen Energy rozwiązań konstrukcyjnych i technologii. Jesteśmy przekonani, że dzięki tym przełomowym rozwiązaniom, spółki z branży fotowoltaicznej będą mogły budować układy solarne o wyjątkowo niskiej emisji CO2, obniżyć całkowity koszt ich budowy oraz zwiększyć zwroty z inwestycji, a tym samym, znacząco przyczynić się do zapewnienia długoterminowych, niezawodnych i cenowo przystępnych dostaw energii”.

Dzięki uzyskaniu atestu zgodnego z normą IEC 61215 i IEC 61730, wyprodukowana przez Risen Energy seria HJT Hyper-ion 210 mm wzbogaci portfel oferowanych przez spółkę produktów wysoko wydajnych i o wysokiej mocy, a także pozwoli spółce na lepsze zaspokojenie zapotrzebowania rynków regionalnych na moduły solarne o wysokiej efektywności.

Moduły z serii Hyper-ion oparto na ogniwach połówkowych 120 μm 4-fazowych z warstwą antyrefleksyjną μc-Si oraz niską zawartością and Ag. Dzięki uzyskowi mocy wynoszącemu do 700 W, wydajność ogniwa z serii Hyper-ion przekracza 25,5%, a wydajność modułu sięga 22,53%. Seria Hyper-ion, zaprojektowana z myślą o obniżeniu uśrednionego kosztu wytworzenia energii (LCOE) o 10% w porównaniu do modułów PERC, pomyślnie przeszła próbę 5X IEC, a wynik oceny podmiotu niezależnego dowodzi, że wartość śladu węglowego (CFP) jest niższa niż 400 kg eq CO2/kWc.

Risen Energy

Risen Energy to czołowy międzynarodowy producent rozwiązań fotowoltaicznych o wysokich parametrach technicznych i dostawca kompleksowych rozwiązań biznesowych w dziedzinie wytwarzania energii elektrycznej. Firma sklasyfikowana jest jako kluczowy dostawca w łańcuchu dostaw i posiada rating kredytowy „AAA". Risen Energy powstała w 1986 r., a od 2010 r. jest notowana na giełdzie, tworząc wartość dla klientów z całego świata. Kompleksowe rozwiązania biznesowe Risen w dziedzinie fotowoltaiki, zaliczające się do najefektywniejszych i najbardziej ekonomicznych w branży, bazują na innowacjach technologiczno-handlowych, popartych doskonałą jakością i wsparciem klienta. Obecność spółki na miejscowym rynku i wysoka wiarygodność kredytowa sprawiają, że ma ona możliwości budowania z zaangażowaniem strategicznej, obustronnie korzystnej współpracy z partnerami, wspólnie czerpiąc korzyści ze stale rosnącej wartości ekologicznej energii.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1877153/certificate_awarding_ceremony.jpg

Źródło: Risen Energy Co., Ltd

Źródło informacji: PR Newswire