Nauka i technologie

Funkcja Payment Fraud Intelligence rozszerza możliwości platformy Intelligence Cloud firmy Recorded Future

08.09.2022, 16:21aktualizacja: 08.09.2022, 16:24

Analityka zasobów dark web w czasie rzeczywistym umacnia instytucje finansowe, podmioty wydające karty i dostawców usług e-commerce w ich działaniach na rzecz zapobiegania oszustwom płatniczym.

BOSTON, 8 września 2022 r. /PRNewswire/ -- Recorded Future, największa na świecie firma w branży cyberochrony, ogłosiła dzisiaj rozszerzenie swojej platformy w chmurze Intelligence Cloud o funkcję Payment Fraud Intelligence, gromadzącą w jednym miejscu rzetelne informacje niezbędne do identyfikacji oszustw płatniczych, łagodzenia ich skutków i zapobiegania im. Funkcja Payment Fraud Intelligence daje narzędzia osobom, które zajmują się walką z oszustwami płatniczymi, w tym pracownikom instytucji finansowych, podmiotów wydających karty i dostawców usług e-commerce do przerwania procederu oszustw płatniczych poprzez wsparcie w zakresie wykrywania infrastruktury do kopiowania danych z kart płatniczych w sieci, tzw. e-skimmerów, kart, które zostały narażone na zagrożenie i portfeli kryptowalut powiązanych ze złośliwymi działaniami.

Oszustwa płatnicze to proceder generujący wiele miliardów dolarów zysków, który dotyka podmioty handlu detalicznego, posiadaczy kart i instytucje finansowe, przy czym dla nich może poskutkować stratami wynoszącymi ponad 400 mld $ na całym świecie w najbliższym dziesięcioleciu. W przeszłości branża ta przyjęła strategię reaktywną, czekając, aż nieuczciwa transakcja zostanie przeprowadzona i następnie podejmując próby ograniczenia strat, co skutkowało uszczerbkiem na reputacji firmy i stratami finansowymi. Recorded Future oferuje niezrównaną widoczność całej infrastruktury oszustw płatniczych, umożliwiając klientom przerwanie działalności przestępczej, poprzez aktywne wykrywanie obrotu danymi płatniczymi w sieci dark web, identyfikację stron sklepów internetowych, na których umieszczono e-skimmery i oznaczenie lokalizacji tysięcy testerów stosowanych do walidacji kart, zanim zostaną wykorzystane do popełnienia oszustwa.

Funkcja Payment Fraud Intelligence firmy Recorded Future zapewnia zespołom odpowiedzialnym za przeciwdziałanie oszustwom płatniczym możliwość proaktywnego:

• wskazania punktów sprzedaży, gdzie przeprowadzanych jest wiele transakcji w ramach oszustw płatniczych (CPP - Common Points of Purchase),

• umocnienia modeli zapobiegania ryzyku i obniżenia możliwości popełnienia oszustwa,

• poprawy średnich wskaźników nadużyć w całym portfelu kart,

• wykrywania infrastruktury atakujących wykorzystywanej do kopiowania danych z kart płatniczych.

Dzięki funkcji Payment Fraud Intelligence firmy Recorded Future, zespół ds. zapobiegania oszustwom z użyciem kart płatniczych w Swedbank otrzymuje automatyczne alerty o wykradzionych danych z karty płatniczej i ofercie ich sprzedaży w sieci dark web, pozwalając im na prewencyjne zablokowanie i wymianę kart przed popełnieniem oszustwa.

„Recorded Future zapewnia integrację z systemami wykrywania oszustw i poprawia skuteczność algorytmów wykrywania, oraz aktywnie skanuje dark web w celu wykrycia zagrożonych kart i ujawnienia infrastruktury atakującego w celu identyfikacji zainfekowania systemu i okresów pełnego narażenia na zagrożenie. Instytucje finansowe mogą teraz opracowywać i wdrażać skuteczne strategie minimalizowania ryzyka w celu przeciwdziałania skutkom kradzieży danych z kart płatniczych i następującym po nich atakom w celu popełnienia oszustwa, zanim zostaną przeprowadzone” - Andrei Barysevich, wiceprezes ds. rozwiązań przeciwdziałających oszustwom, Recorded Future.

Szczegółowe informacje na temat funkcji Payment Fraud Intelligence firmy Recorded Future znajdują się na stronie: https://www.recordedfuture.com/platform/payment-fraud-intelligence

Zapraszamy do zapoznania się z wersją demo funkcji Payment Fraud Intelligence firmy Recorded Future: https://go.recordedfuture.com/demo

Recorded Future

Recorded Future to największa na świecie firma w branży cyberochrony. Działająca w chmurze platforma Intelligence Cloud firmy Recorded Future zapewnia najbardziej kompleksową ochronę obejmującą szeroki katalog adwersarzy, infrastruktur i celów. Połączenie nieprzerwanego automatycznego gromadzenia i analityki danych z analizą prowadzaną przez ludzi sprawia, że rozwiązanie Recorded Future zapewnia w czasie rzeczywistym ogląd sytuacji w przestrzeni cyfrowej, dając klientom możliwość podejmowania czynnych działań przeciwko adwersarzom i zapewniania ochrony pracownikom, systemom i infrastrukturze. Siedziba Recorded Future mieści się w Bostonie, ale firma posiada biura i pracowników na całym świecie, współpracując z ponad 1,5 tys. przedsiębiorstwami i podmiotami rządowymi w przeszło 64 państwach. Więcej informacji znajduje się na stronie recordedfuture.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/705622/Recorded_Future_Logo.jpg

Źródło: Recorded Future