Polityka i społeczeństwo

Karpacz 2022: polskie prawo farmaceutyczne powinno być interpretowane w określony sposób, a nie dowolnie

09.09.2022, 14:09aktualizacja: 09.09.2022, 14:12

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Polskie prawo farmaceutyczne to suma różnych regulacji prawnych, które są często różnie interpretowane – uważa prof. Mariusz Jabłoński z Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii, Uniwersytetu Wrocławskiego. Prof. Jabłoński wziął udział w panelu dyskusyjnym „Lekcje z pandemii. Jak regulacje apteczne mogą wspierać polskich pacjentów?”, który odbył się podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu.

Według prof. Jabłońskiego, polskie prawo farmaceutyczne jest specyficznym elementem gałęzi prawa obejmującym sumę różnych regulacji prawnych, których stosowanie jest często dotknięte problemami interpretacyjnymi.

„ Z jednej strony są to przepisy, które dotyczą samego prawa farmaceutycznego, z drugiej mamy te dotyczące swobody prowadzenia działalności gospodarczej, z kolejnej te, odnoszące się do samorządu aptekarskiego. Mamy więc konglomerat kilkuset regulacji prawnych, które wymagają stosowania w konkretnym przypadku” – powiedział prof. Jabłoński.

Rodzi to wiele trudnych dla farmaceutów sytuacji.

„Kiedy mamy do czynienia z kompetencjami różnych organów, w odniesieniu do tej samej sprawy, a na pewno do tego samego podmiotu, pojawiają się wątpliwości interpretacyjne z perspektywy oceny sytuacji przez jeden organ, albo drugi działający już w ramach reżimu innej regulacji ustawowej i aktu wykonawczego” – mówił prof. Jabłoński.

Innym problemem, z którym borykają się farmaceuci jest całkowity zakaz reklamy usług aptek i punktów aptecznych. Nie mogą nawet napisać na kartce powieszonej na szybie, że w aptece można sobie zmierzyć ciśnienie. Tymczasem na zachodzie Europy, np. w Wielkiej Brytanii, farmaceuci aktywnie doradzają pacjentom.

Na problemy ze stosowaniem prawa farmaceutycznego zwracał również uwagę inny uczestnik wspomnianego wcześniej panelu - Paweł Chrupek, dyrektor Wydziału Interwencji Procesowych Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców.

„Struktura inspekcji farmaceutycznej, o czym mówiono już wielokrotnie, jest rozdzielona pomiędzy Wojewódzkie Inspektoraty Farmaceutyczne oraz Głównego Inspektora Farmaceutycznego. Tutaj pojawia się problem stosowania przepisów prawa, a właściwie braku jednolitości. Dlatego, że poszczególne wojewódzkie inspektoraty np. w Katowicach czy w Warszawie, mogą wydać zupełnie różne rozstrzygnięcia” – mówił dyrektor Chrupek.

Według niego taki stan rzeczy jest z punktu widzenia prowadzącego biznes wysoce niepożądany.

„Dla przedsiębiorcy najważniejsza jest stabilność prawa, stabilność orzecznictwa. Potrafi się on dostosować do każdych okoliczności pod warunkiem, że będzie mógł zaplanować prowadzenie działalności gospodarczej w konkretnym horyzoncie czasowym” – powiedział przedstawiciel Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców.

XXI Forum Ekonomiczne odbywało się w dniach 6-8 września 2022 w Karpaczu.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo