MONNARI TRADE SA (15/2022) Otrzymanie od Polskiego Funduszu Rozwoju Oświadczenia o częściowym zwolnieniu z długu oraz wysokości umorzenia pożyczki preferencyjnej.

29.09.2022, 12:30aktualizacja: 29.09.2022, 12:31

Raport bieżący 15/2022

Zarząd MONNARI TRADE S.A. (dalej Spółka) informuje, że w dniu 28 września 2022 roku, Spółka otrzymała z Polskiego Funduszu Rozwoju S.A. (dalej PFR) oświadczenie (decyzję) o częściowym zwolnieniu z długu oraz wysokości umorzenia pożyczki preferencyjnej, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 3/2022 w dniu 30.03.2022 r.

W oparciu o umowę pożyczki preferencyjnej, w ramach Programu Rządowego "Tarcza Finansowa Polskiego Funduszu Rozwoju Dla Dużych Firm", Spółka otrzymała kwotę pożyczki w wysokości 14.861.997,00 PLN.

Emitent złożył do PFR zgodnie z warunkami ww. Programu Rządowego stosowny wniosek o umorzenie ww. pożyczki.

PFR, na podstawie art. 508 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny oświadczył, że częściowo umarza przedmiotową pożyczkę w kwocie 11 146 497,75 PLN oraz przekazał, że umorzenie pożyczki następuje ze skutkiem od dnia 29.09.2022 r.

Umorzenie pożyczki jest udzielane z zastrzeżeniem przyjęcia zwolnienia przez Spółkę w formie oświadczenia, w terminie do dnia 29.09.2022 r., co Emitent zrealizował.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz