CAPITEA SA (30/2022) Odzyski za III kwartał 2022 r

19.10.2022, 16:03aktualizacja: 19.10.2022, 16:04

Raport bieżący 30/2022

Zarząd Capitea S.A. ("Emitent") przekazuje informację na temat odzysków zrealizowanych w III kwartale 2022 r. oraz narastająco w okresie I - III kwartał 2022 r. przez Grupę Kapitałową Capitea.

Odzyski Grupy Kapitałowej Emitenta w III kwartale 2022 r. wyniosły 37 313 278 PLN.

mln PLN

III kwartał 2022 \ III kwartał 2021 \ Dynamika zmian

37,3 \ 44,6 \ 84%

mln PLN

I - III kwartał 2022 \ I - III kwartał 2021 \ Dynamika zmian

122,4 \ 143,5 \ 85%

Zarząd Emitenta informuje, że ujemna dynamika odzysków jest zjawiskiem normalnym w sytuacji, w której Emitent oraz podmioty z grupy kapitałowej Emitenta, tj. fundusze inwestycyjne, których Emitent jest jedynym uczestnikiem - zasadniczo odmiennie niż inne podmioty działające na rynku windykacji wierzytelności nieregularnych - nie prowadzą działalności inwestycyjnej polegającej na systematycznym nabywaniu portfeli wierzytelności nieregularnych w skali umożliwiającej utrzymanie wysokości odzysków.

Standardowy rozkład krzywej odzysków z portfeli wierzytelności nieregularnych charakteryzuje się tym, że portfele nabyte w przeszłości ulegają stopniowemu starzeniu, co przekłada się na zmniejszanie, wraz z upływem czasu, wysokości spłat uzyskiwanych w rezultacie podejmowanych czynności windykacyjnych.

Zarząd Emitenta informuje, że opisane powyżej założenie dotyczące zmniejszających się (co do zasady), wraz z upływem czasu, odzysków z portfeli wierzytelności nieregularnych będących własnością funduszy inwestycyjnych, których Emitent jest jedynym uczestnikiem, zostało uwzględnione w założeniach finansowych układu z wierzycielami, którego stroną jest Emitent.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz