Nauka i technologie

Milliken & Company podejmuje zobowiązanie na rzecz zerowych emisji netto

19.10.2022, 17:49aktualizacja: 19.10.2022, 17:51

Wyznaczony przez firmę cel eliminacji emisji netto do 2050 został zweryfikowanych w ramach inicjatywy SBTi.

SPARTANBURG, Karolina Południowa --(BUSINESS WIRE)-- firma Milliken & Company, międzynarodowy producent różnorodnych wyrobów, ogłosiła, że jej sformułowane na podstawie dowodów naukowych cele w zakresie zeroemisyjności zostały zatwierdzone w ramach wspieranej przez ONZ inicjatywy Science Based Targets (SBTi). SBTi tworzy grupa międzynarodowych organizacji zajmujących się pomaganiem przedsiębiorstwom w określaniu celów redukcji emisji na podstawie badań naukowych i postanowień Porozumienia Paryskiego.

Niniejszy komunikat prasowy zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20221019005053/en/.

„Zrównoważony rozwój to fundamentalna wartość przyświecająca Milliken - powiedział Halsey Cook, prezes i dyrektor generalny Milliken & Company. - Zmiany klimatyczne wywierają rosnącą presję na lokalne społeczności, przedsiębiorstwa i naszą planetę. Nadszedł czas na podjęcie realnych działań”.

Według szacunków SBTi wartość przedsiębiorstw, które zobowiązały się do ograniczenia emisji zgodnie z zaleceniami klimatologów, wynosi obecnie 38 bln USD - co stanowi jedną trzecią wartości światowej gospodarki. Miliken jest jedną z pięćdziesięciu firm na świecie, które jako pierwsze uzyskały zatwierdzenie swoich celów w zakresie emisyjności. Firma ponadto dołączyła do grona ponad 1,3 tys. przedsiębiorstw, które zobowiązały się do wyeliminowania emisji na podstawie opracowanego w 2021 r. standardu 2021 SBTi Corporate Net-Zero Standard. Miliken jest pierwszym przedsiębiorstwem w Południowej Karolinie, gdzie mieści się jego siedziba, którego cele w zakresie zeroemisyjności zostały zatwierdzone przez SBTi.

„Zeremisyjność nierówna jest zeroemisyjności, dlatego Milliken zobowiązuje się do realnego wyzerowania emisji netto gazów cieplarnianych w całym łańcuchu wartości do roku 2050 r. w okresie od 2018 r. - powiedział Kasel Knight, dyrektor działu prawnego i kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Milliken. - W ramach współpracy z SBTi nasze zobowiązanie w zakresie zeroemisyjności, jak również nasze cele krótko- i długoterminowe, zostały kompleksowo zweryfikowane na podstawie najlepszej na świecie bazy naukowej w obszarze klimatologii”

„Jesteśmy dumni, że Milliken stoi na czele tej współpracy - powiedział Cook. - Wyznaczone cele dają naszemu liczącemu ponad 8 tys. pracowników zespołowi bodziec do działań w kierunku redukcji ryzyka, minimalizacji niekorzystnych następstw, wydajności pracy, ograniczania kosztów i opracowywania nowych metod dostarczania produktów”.

Milliken

Milliken & Company jest światowym liderem w dziedzinie produkcji, który koncentruje się na materiałoznawstwie i już dziś dostarcza przełomowe produkty jutra. Począwszy od najlepszych w branży cząsteczek, a skończywszy na zrównoważonych innowacjach, Milliken tworzy produkty, które poprawiają jakość życia ludzi i zapewniają rozwiązania dla klientów i społeczności. Korzystając z tysięcy patentów i ofert o zastosowaniach w branży tekstylnej, podłogowej, chemii specjalistycznej i opiece zdrowotnej, Milliken skupia się na wspólnym poczuciu uczciwości i dążeniu do doskonałości, aby wywierać pozytywny wpływ na świat przez wiele pokoleń. Dowiedz się więcej o pełnych pasji pracownikach i niekonwencjonalnych rozwiązaniach Milliken na stronie milliken.com oraz na profilach społecznościowych na Facebooku, Instagramie, LinkedIn i Twitterze.

Inicjatywa Science Based Targets

Science Based Targets Initiative (SBTi) to międzynarodowa inicjatywa, w ramach której przedsiębiorstwa otrzymują wsparcie w określaniu ambitnych celów redukcji emisji na podstawie najnowszych zaleceń klimatologów. Przedsięwzięcie skupia się na przyspieszeniu działań przedsiębiorstw na całym świecie na rzecz ograniczenia emisji o połowę do roku 2030 oraz osiągnięcia zeroemisyjności do roku 2050. Inicjatywa bazuje na współpracy CDP, United Nations Global Compact, World Resources Institute (WRI) oraz World Wide Fund for Nature (WWF), a także jednej z organizacji należących do We Mean Business Coalition.

Wersja źródłowa na businesswire: https://www.businesswire.com/news/home/20221019005053/en/.

Źródło: Milliken & Company

KONTAKT: