Milliken & Company zobowiązuje się do neutralności klimatycznej

20.10.2022, 08:56aktualizacja: 20.10.2022, 09:17

Business Wire
SBTi zatwierdza oparty na badaniach naukowych cel firmy dotyczący osiągnięcia zerowej emisji gazów cieplarnianych netto do 2050 roku.

SPARTANBURG, S.C.--(BUSINESS WIRE)-- Spółka Milliken & Company, międzynarodowy producent różnego rodzaju wyrobów, poinformowała, że jej oparte na badaniach naukowych cele dotyczące osiągnięcia zerowej emisji gazów cieplarnianych netto zostały zatwierdzone przez Science Based Targets initiative (SBTi), inicjatywę wspieraną przez ONZ. SBTi jest przedsięwzięciem skupiającym organizacje międzynarodowe wspomagające przedsiębiorstwa w wyznaczaniu celów redukcji emisji zgodnie z wiedzą naukową w dziedzinie klimatu oraz porozumieniem paryskim.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20221019005061/pl/

„Zrównoważony rozwój to jedna z kluczowych wartości firmy Milliken – podkreśla Halsey Cook, prezes i dyrektor generalny Milliken & Company. – Zmiana klimatu jest obciążeniem dla społeczności, firm oraz naszej planety. Nie możemy odkładać podejmowania istotnych działań”.

Według obliczeń SBTi wartość firm, które zobowiązały się do ograniczenia emisji zgodnie z wiedzą naukową na temat klimatu, wynosi obecnie 38 bilionów dolarów, co stanowi jedną trzecią wartości światowej gospodarki. Milliken jest jednym z pierwszych 50 przedsiębiorstw na świecie, którym udało się osiągnąć zatwierdzenie opartych na danych naukowych celów dotyczących neutralności emisyjnej. Dołącza niniejszym do grona ponad 1300 firm, które podjęły zobowiązania na rzecz zerowej emisji gazów cieplarnianych netto, przy wykorzystaniu standardu 2021 SBTi Corporate Net-Zero. Jest to pierwsza taka firma zatwierdzona na terenie stanu Karoliny Południowej, gdzie znajduje się światowa siedziba spółki.

„Nie wszystkie koncepcje neutralności emisyjnej są jednakowe, dlatego Milliken zobowiązuje się do osiągnięcia faktycznej zerowej emisji gazów cieplarnianych netto w całym łańcuchu wartości do 2050 r., stosując dane z 2018 r. jako wskaźnik odniesienia – zaznacza Kasel Knight, główny radca prawny i dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Milliken. – Dzięki współpracy z SBTi nasze zobowiązanie na rzecz neutralności emisyjnej i zatwierdzone krótko- i długoterminowe cele zostały w pełni zweryfikowane za pomocą najlepszej dostępnej wiedzy naukowej na szczeblu globalnym”.

„Jesteśmy dumni, że Milliken przoduje w tych wysiłkach – podsumowuje Cook. – Opracowane przez firmę cele motywują nasz liczący ponad 8 tys. pracowników zespół do ograniczania ryzyka, minimalizacji odziaływania na środowisko, wydajnej pracy, kontroli kosztów i znajdywania nowych sposobów dostarczania produktów”.

Informacje o Milliken

Spółka Milliken & Company to międzynarodowy lider w branży produkcyjnej, który dzięki posiadanej wiedzy z materiałoznawstwa już dziś tworzy rozwiązania przyszłości. Od najlepszych w branży cząsteczek po zrównoważone innowacje – Milliken tworzy produkty, które podnoszą jakość życia ludzi, dostarczając rozwiązań dla klientów indywidualnych i całych społeczności. W swojej działalności spółka bazuje na tysiącach posiadanych patentów i portfelu rozwiązań znajdujących zastosowanie w branży tekstylnej, chemicznej i podłogowej oraz sektorze opieki zdrowotnej, kładąc nacisk na aspekt etyczny i dążenie do doskonałości z myślą o wywarciu pozytywnego wpływu na przyszłe pokolenia na całym świecie. Więcej informacji na temat naukowych poszukiwań i pełnych inspiracji rozwiązań Milliken można znaleźć na stronie milliken.com oraz na profilach w mediach społecznościowych: Facebook, Instagram, LinkedIn oraz Twitter.

Informacje o Science Based Targets initiative

Inicjatywa Science Based Targets initiative (SBTi) to globalne przedsięwzięcie umożliwiające firmom wyznaczenie ambitnych celów w zakresie redukcji emisji zgodnie z najnowszą wiedzą naukową dotyczącą klimatu. Inicjatywa koncentruje się na przyspieszeniu działań przedsiębiorstw z całego świata na rzecz zmniejszenia emisji o połowę do 2030 r. oraz osiągnięcia neutralności emisyjnej do 2050 r. Inicjatywa jest owocem współpracy CDP, UN Global Compact, Światowego Instytutu Zasobów (WRI) i Światowego Funduszu na rzecz Przyrody (WWF) i stanowi jedno z zobowiązań We Mean Business Coalition.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20221019005061/pl/

Źródło: Milliken & Company

KONTAKT: