Ile kosztuje ubezpieczenie samochodu?

17.11.2022, 12:04aktualizacja: 17.11.2022, 12:08

Freepik
Polisa OC jest obowiązkowa dla każdego właściciela pojazdu mechanicznego. Zakres tego ubezpieczenia jest regulowany przepisami prawa, co oznacza, że towarzystwa nie mogą go swobodnie modyfikować. Poszczególne oferty polis OC mogą jednak różnić się od siebie ceną. Sprawdź, co wpływa na wysokość składki oraz ile zapłacisz za ubezpieczenie swojego samochodu.

Co wpływa na cenę ubezpieczenia OC?

Cena ubezpieczenia OC może być ustalana przez towarzystwa na dowolnym poziomie. Oznacza to, że można znaleźć różne oferty zakupu polisy dla samochodu. Najważniejsze parametry, które wpływają na cenę takiego ubezpieczenia, to przede wszystkim:

- wiek i doświadczenie kierowcy,

- miejsce zamieszkania,

- stan cywilny,

- model i marka pojazdu,

- pojemność silnika,

- rodzaj używanego paliwa,

- przeznaczenie pojazdu,

- dotychczasowa historia ubezpieczenia.

W pierwszej połowie 2022 roku średnia cena ubezpieczenia OC kupowanego na rankomat.pl wynosiła 524 zł. Ze zdecydowanie wyższą składką muszą jednak liczyć się młodzi i niedoświadczeni kierowcy, którzy dopiero od niedawna mają prawo jazdy. Dla ubezpieczycieli takie osoby stwarzają większe ryzyko spowodowania wypadku czy kolizji, a tym samym konieczności wypłaty odszkodowania. Wyższa składka dla młodych kierowców jest także związana z tym, że nie mają oni zgromadzonych zniżek za bezszkodową jazdę.

Więcej za ubezpieczenie zapłacą także mieszkańcy dużych miast i właściciele pojazdów sportowych z pojemnymi silnikami. Ceny OC mogą być więc bardzo zróżnicowane, dlatego przed wyborem konkretnej oferty, warto porównać je ze sobą.

Ile kosztuje ubezpieczenie AC?

Jeśli chcesz objąć kompleksową ochroną swój samochód, to możesz zdecydować się na zakup ubezpieczenia autocasco, czyli AC. Jest to dobrowolna polisa, która gwarantuje wypłatę odszkodowania w przypadku zniszczenia, uszkodzenia lub kradzieży pojazdu. Ze względu na to, że nie jest to ubezpieczenie obowiązkowe, to jego zakres może być dowolnie modyfikowany przez towarzystwa. Polisa AC jest chętnie wybierana przez właścicieli pojazdów, gdyż obowiązuje także wtedy, gdy do uszkodzenia czy zniszczenia samochodu dojdzie z winy właściciela.

Podobnie jak w przypadku OC, również na cenę polisy AC wpływa kilka istotnych czynników, takich jak doświadczenie kierowcy czy dotychczasowa historia ubezpieczenia. Wysokość składki jest obliczana także na podstawie wieku i wartości pojazdu. Niektóre towarzystwa ustalają górny limit wieku pojazdu, powyżej którego zakupienie ubezpieczenia nie jest możliwe. Ubezpieczyciele zwracają także uwagę na miejsce, w którym parkowany jest samochód oraz rodzaj i ilość zabezpieczeń antywłamaniowych.

Świetnym sposobem na obniżenie ceny OC oraz AC jest gromadzenie zniżek za bezszkodową jazdę. Dzięki temu kolejne polisy można kupić w zdecydowanie niższej cenie. Towarzystwa oferują także swoim klientom możliwość zakupu polisy OC i AC w pakiecie z NNW oraz assistance. Ich łączny koszt jest zazwyczaj zdecydowanie niższy niż nabywanie każdego ubezpieczenia osobno.

Źródło informacji: Rankomat

Data publikacji 17.11.2022, 12:04