CIECH SA (43/2022) Zmiana prognozy niektórych wyników finansowych Grupy CIECH w 2022 roku.

24.11.2022, 18:21aktualizacja: 24.11.2022, 18:22

Raport bieżący 43/2022

Zarząd CIECH S.A. ("Spółka" lub "Emitent") informuje o zmianie prognozy wybranych wyników finansowych Grupy CIECH w 2022 roku przedstawionej w raporcie bieżącym nr 12/2022 z dnia 19.04.2022.

W opublikowanej dnia 19.04.2022 r. prognozie zakładano, iż w 2022 roku Grupa CIECH osiągnie:

? skonsolidowane przychody ze sprzedaży: w przedziale 4.300 mln zł - 4.500 mln zł;

? skonsolidowaną EBITDA znormalizowaną: w przedziale 740 mln zł - 780 mln zł.

Nowa prognoza wybranych wyników finansowych Grupy CIECH w 2022 roku ("Prognozowane Wyniki") przedstawia się następująco:

1. skonsolidowane przychody ze sprzedaży: w przedziale 5.250 mln zł - 5.450 mln zł;

2. skonsolidowana EBITDA znormalizowana: w przedziale 950 mln zł - 990 mln zł.

Powyższe oznacza, że Spółka planuje osiągnąć: i) skonsolidowane przychody ze sprzedaży za rok 2022 wyższe o około 19% oraz ii) skonsolidowaną EBITDA znormalizowaną wyższą o około 24,5% w stosunku do górnych zakresów pierwotnej prognozy ogłoszonej w dniu 19.04.2022 r.

Ogłoszenie Prognozowanych Wyników jest następstwem zrewidowania oceny aktualnej sytuacji rynkowej oraz operacyjno-finansowej Grupy CIECH, a w szczególności wynika z:

? mocnych perspektyw w czwartym kwartale w segmencie sodowym ze względu na:

- utrzymujący się silny popyt na sodę kalcynowaną i oczyszczoną, pozwalający na odzwierciedlenie wzrostu kosztów surowców,

- pierwsze pozytywne efekty inicjatyw podjętych w zakresie transformacji energetycznej oraz optymalizacji procesów produkcyjnych oraz

- możliwość utrzymania w czwartym kwartale marży EBITDA(Z) r/r na produkty sodowe ze względu na odpowiednie zabezpieczenie cen głównych surowców produkcyjnych.

? kontynuacji dobrych wyników osiągniętych w poprzednich kwartałach w segmencie Krzemiany oraz lepszą niż zakładana komercjalizację nowych, energooszczędnych mocy produkcyjnych oraz zastosowanie formuł cenowych pozwalających na zabezpieczenie cen w warunkach rosnących kosztów surowców, co powinno przełożyć się na znacząco wyższą marżę EBITDA(Z) (r/r) w czwartym kwartale.

Realizacja prognozy monitorowana będzie przez Spółkę na bieżąco.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. Urz. UE L Nr 173, str. 1).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz