Już w niedzielę druga część słuchowiska „Adam Mickiewicz w pałacu w Śmiełowie”

25.11.2022, 15:20aktualizacja: 25.11.2022, 15:27

Instytut Książki
W najbliższą niedzielę 27 listopada o godzinie 22:05 na antenie Programu 3 Polskiego Radia odbędzie się premiera drugiej części słuchowiska „Adam Mickiewicz w pałacu w Śmiełowie” w reżyserii Tomasza Mana. Zarówno sztuka, jak i słuchowisko powstały z inicjatywy i na zlecenie Instytutu Książki w ramach Roku Romantyzmu Polskiego.

Pierwsza część słuchowiska została zrealizowana w studiu Teatru Polskiego Radia. Jej akcja toczy się w 1831 roku, kiedy to Adam Mickiewicz, przebywający na emigracji, próbował przedostać się do kraju, aby przyłączyć się do powstania listopadowego. W drodze do Królestwa Polskiego (zabór rosyjski) zatrzymywał się w różnych wielkopolskich dworach, najwięcej czasu spędzając właśnie w posiadłości Gorzeńskich, czyli w pałacu w Śmiełowie. Ten pobyt w istotny sposób zaważył na dalszych losach poety, również na jego twórczości. W obsadzie tej części znaleźli się: Jędrzej Hycnar, Karolina Gorczyca, Andrzej Mastalerz, Marcin Przybylski, Katarzyna Strączek, Adam Cywka, Krzysztof Stelmaszyk i Mateusz Kmiecik.

Akcja drugiej części słuchowiska toczy się już po wojnie, w 1947 roku, i jest rozpisana na 3 głosy: przedwojennej właścicielki pałacu - Marii Chełkowskiej (Maria Pakulnis), jej garderobianej (Małgorzata Rożniatowska) oraz mężczyzny (Andrzej Mastalerz), którego Chełkowska spotyka w swoim zdewastowanym przez powojenną władzę pałacu. Główna bohaterka tej części, Maria Chełkowska, na przełomie XIX i XX wieku prowadziła w Śmiełowie dom otwarty, który stanowił przeciwwagę dla antypolskich działań władz pruskich. Pielęgnowała ona także pamięć o związkach Śmiełowa z Adamem Mickiewiczem oraz zbierała dokumenty i pamiątki po wieszczu.

Druga część słuchowiska została zrealizowana 11 listopada w samym pałacu w Śmiełowie oraz w przypałacowym parku. Poszczególne sceny nagrywane były pod parkowym dębem oraz w reprezentacyjnej sali balowej pałacu.

Twórcą spektaklu i reżyserem słuchowiska jest Tomasz Man - uznany dramatopisarz, reżyser teatralny, autor adaptacji teatralnych i słuchowisk radiowych. Obronił doktorat na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Wrocławskiego, ukończył także Wydział Reżyserii Dramatu na warszawskiej Akademii Teatralnej. Pracował m.in. jako kierownik literacki w Teatrze im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie oraz konsultant programowy w Teatrze im. Adama Mickiewicza w Częstochowie. Jego teksty dramatyczne były drukowane na łamach „Teatru”, „Dialogu” czy „Notatnika Teatralnego”. W swoim obszernym dorobku ma zarówno sztuki współczesne, jak i adaptacje klasyki. Od lat związany jest z Teatrem Polskiego Radia.

Słuchowisko „Adam Mickiewicz w pałacu w Śmiełowie” stanowi jeden z elementów obchodów Roku Romantyzmu Polskiego.

Więcej informacji na stronie Instytutu Książki: www.instytutksiazki.pl.

Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach zadania „realizacja i emisja w Programie 3 Polskiego Radia słuchowiska >>Mickiewicz w pałacu w Śmiełowie<<”.

Źródło informacji: Instytut Książki

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE