Międzynarodowa impreza branży wystawienniczej stawia Chengdu w centrum światowego zainteresowania

28.11.2022, 15:57aktualizacja: 28.11.2022, 15:59

Sichuan Provincial Government

CHENGDU, Chiny, 28 listopada 2022 r. /PRNewswire/ -- Elastyczny ekran AMOLED, wytworzony na linii produkcyjnej BOE w Chengdu, stolicy południowo-zachodniej chińskiej prowincji Syczuan.

Chengdu, jedna z najważniejszych na świecie baz dla nowego przemysłu wyświetlaczy, będzie gospodarzem Światowej Konferencji Przemysłu Wyświetlaczy 2022 (WCDI), zaplanowanej na dni od 30 listopada do 1 grudnia.

WCDI, sponsorowane wspólnie przez rząd prowincji Syczuan oraz Ministerstwo Przemysłu i Technologii Informacyjnych, ma na celu dalsze wzmocnienie międzynarodowej wymiany i współpracy w łańcuchu przemysłowym i dostaw nowych wyświetlaczy oraz zaprezentowanie najnowszych innowacyjnych technologii i osiągnięć w branży.

Uczestnikami konferencji będą czołowi uczeni, w tym laureat Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii Thomas Sargent, naukowcy, a także przedsiębiorcy z BOE, TCL Technology, Corning Incorporated, Samsung Display i innych czołowych przedsiębiorstw.

Organizatorzy podkreślają, że impreza ma ogromne znaczenie dla rozwoju przemysłu nowych wyświetlaczy w Syczuanie i Chongqing, przyciągając tym samym szereg jego zasobów i gromadząc je w regionie Chengdu-Chongqing.

Chengdu jest miejscem powstania pierwszej w Chinach czarno-białej lampy obrazowej i pierwszej kolorowej lampy obrazowej. W ostatnich latach widoczny jest tu dynamiczny rozwój wspomnianej branży.

Potentat w dziedzinie paneli wyświetlających BOE Technology Group ulokował w Chengdu projekty o wartości prawie 100 miliardów juanów (13,96 miliardów dolarów). Wśród nich jest linia produkcyjna elastycznych AMOLED szóstej generacji w Chengdu, będąca pierwszym tego typu projektem w Chinach. Miasto jest również jednym z dwóch ośrodków badawczo-rozwojowych BOE w zakresie technologii elastycznych AMOLED.

Spółka XGIMI, startup z siedzibą w Chengdu, od 2018 roku zajmuje pierwsze miejsce na krajowym rynku projektorów pod względem dostaw, przełamując tym samym dominację zagranicznych marek. Jej produkty są sprzedawane do ponad 100 krajów i regionów.

Stanowiąc znaczącą bazę przemysłu informacji elektronicznej, Chengdu rozszerza łańcuch przemysłowy, aby zbudować nową bazę badawczo-rozwojową i produkcyjną przemysłu wyświetlaczy o rocznej wartości wyjściowej 100 miliardów juanów.

W Chengdu działa ponad 250 przedsiębiorstw z branży nowych wyświetlaczy. W 2021 r. zdolność produkcyjna w zakresie nowych wyświetlaczy zajmowała czwarte miejsce w Chinach. Ponad połowa światowych iPadów i niemal połowa wysokiej klasy elastycznych ekranów jest produkowana w Chengdu.

Oczekuje się, że organizacja WCDI sprawi, że Chengdu znajdzie się w światowym centrum uwagi i stworzy dodatkowe możliwości dla nowej branży wyświetlaczy. W trakcie imprezy miasto zamierza podpisać szereg znaczących kontraktów na nowe urządzenia, co jeszcze bardziej ożywi jego rozwój przemysłowy.

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/1956271/image_1.jpg

Źródło: Sichuan Provincial Government