Kongres Bankowości Detalicznej 2022: przyszły rok może być przełomowy dla rynku kredytów mieszkaniowych

01.12.2022, 14:10aktualizacja: 01.12.2022, 17:41

PAP - kadr z filmu

Wśród wielu tematów poruszanych podczas 14. Edycji Kongresu Bankowości Detalicznej zorganizowanego na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, kluczowym była kondycja polskiego rynku kredytów hipotecznych. Jak przekonywał Przemysław Szczygielski, lider zarządzania ryzykiem oraz doradztwa regulacyjnego Deloitte w Polsce, w pierwszej kolejności należy uporządkować kwestię umów zawieranych między bankami a klientami, aby ograniczyć możliwość ich kwestionowania w przyszłości.

„Na rynek kredytów hipotecznych należy patrzeć jako na produkt zapotrzebowania społecznego. Jest on niezbędny zarówno osobom fizycznym, jak i całej gospodarce, aby mogła się rozwijać. Dlatego trzeba z jednej strony konsekwentnie bronić zasady, że zawartych umów należy dotrzymywać - z drugiej zaś koncentrować się na uświadamianiu konsumentów, że decydując się na kredyt hipoteczny, muszą w pełni zdawać sobie sprawę z podejmowanego ryzyka” - tłumaczył Przemysław Szczygielski.

Jednolity wzór umowy to jedna z dziesięciu rekomendacji zmian systemowych w obszarze kredytów mieszkaniowych, zaprezentowanych podczas wydarzenia.

„Kongres Bankowości Detalicznej to doskonała okazja do podsumowania całego roku spotkań, konsultacji i pracy wszystkich uczestników rynku” - wyjaśniał Przemysław Szczygielski.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo