Hisense wprowadza kolejną innowację w technologii wyświetlaczy laserowych z wykorzystaniem rozwiązania DLP® firmy Texas Instruments

23.12.2022, 15:13aktualizacja: 23.12.2022, 15:16

PR Newswire

QINGDAO, Chiny, 23 grudnia 2022 r. /PRNewswire/ -- Podczas konferencji Global Partner Conference 18 grudnia firma Hisense przedstawiła nową technologię wyświetlacza laserowego 8K, która bazuje na technologii DLP® opracowanej przez Texas Instruments (TI). Podczas konferencji Amichai Ron – Senior Vice President w firmie TI – został zaproszony do wygłoszenia przemówienia, podczas którego mówił o bliskiej współpracy z Hisense, w ramach której firmy kształtują postęp branży wyświetlaczy laserowych.

Od czasu wejścia na rynek wyświetlaczy laserowych 15 lat temu, firma Hisense cały czas pracuje nad rozwojem technologii 4K i 8K. W ostatnich latach Hisense prowadziła badania nad optymalnym źródłem promieni lasera na potrzeby telewizorów laserowych i udało jej się stworzyć dopracowaną technologię wyświetlacza laserowego z wykorzystaniem technologii DLP firmy TI. Dzięki tej technologii produkowane przez Hisense telewizory laserowe posiadają obecnie wyświetlacze UHD i wysokiej jakości głośniki, jednocześnie zużywając mniej energii. W ramach współpracy z firmą Texas Instruments, producentem układów scalonych, Hisense stworzyła zaawansowane wyświetlacze laserowe, dzięki którym muzea, galerie sztuki, a nawet restauracje mogą zaoferować zwiedzającym i klientom pełną imersję.

Hisense i TI zamierzają konsekwentnie rozwijać technologię wyświetlaczy

Hisense i TI współpracują od ponad 10 lat, doskonaląc technologię wyświetlaczy telewizorów, która pozwala na produkowanie wysokiej klasy telewizorów laserowych zapewniających użytkownikom wrażenie immersji. Jednym z najważniejszych rezultatów tej współpracy jest pierwszy telewizor laserowy Hisense 4K, wyposażony w chipset TI DLP .66”, który szybko zyskał szeroką popularność wśród konsumentów. Rynek podbił również kolejny telewizor laserowy 4K Hisense – Flagship L9 z chipsetem TI DLP .47” i aż 120-calowym ekranem. W tym roku firma Hisense ponownie zastosowała nowy chipset – TI DLP .94” – w swoim pierwszym telewizorze laserowym 8K. Chipset ten zapewni rozdzielczość na poziomie ponad 33 mln pikseli, czterokrotnie więcej niż w telewizorach 4K, wnosząc nową jakość do kina domowego.

Bliska współpraca pomiędzy TI i Hisense od wielu lat układa się pomyślnie. W przyszłości Hisense i TI zamierzają kontynuować współpracę nad tworzeniem jeszcze bardziej zaawansowanych produktów, napędzając postęp w całej branży wyświetlaczy laserowych.

Zdjęcie – https://mma.prnewswire.com/media/1973786/TI_Hisense_Drive_Laser_TV_Development.jpg

Źródło: Hisense

KONTAKT: