AGORA SA (7/2023) Rozpoczęcie przez Spółkę negocjacji w przedmiocie zawarcia aneksu nr 6 do Umowy Wspólników zawartej 20 lutego 2019 r. przez Spółkę z SFS Ventures s.r.o. z siedzibą w Pradze

19.02.2023, 20:46aktualizacja: 19.02.2023, 20:47

Raport bieżący 7/2023

Zarząd spółki Agora S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka"), w nawiązaniu w szczególności do raportu bieżącego Spółki nr 3/2019 z dnia 20 lutego 2019 roku, a także do raportów bieżących nr 1/2022 z dnia 1 lutego 2022 r., 2/2022 z dnia 16 lutego 2022 r., 16/2022 z dnia 19 maja 2022 r., 26/2022 z dnia 29 czerwca 2022 r., 29/2022 z dnia 29 lipca 2022 r. oraz 31/2022 z dnia 19 sierpnia 2022 r., niniejszym informuje, że w dniu dzisiejszym Spółka rozpoczęła negocjacje w przedmiocie zawarcia aneksu nr 6 do Umowy Wspólników zawartej 20 lutego 2019 r. przez Spółkę z SFS Ventures s.r.o. z siedzibą w Pradze ("SFS Ventures") ("Aneks").

Spółka podjęła negocjacje z SFS Ventures - większościowym wspólnikiem spółki Eurozet sp. z o.o. ("Eurozet") - w przedmiocie zmiany treści wiążącej strony Umowy Wspólników z 20 lutego 2019 roku (zmienionej aneksami 1-5) ("Umowa"), która obejmuje w szczególności:

(i) Zmianę zasad realizacji przez Spółkę uprawnienia do nabycia udziałów spółki Eurozet posiadanych przez SFS Ventures ("Opcja Call"), w ten sposób, że Spółka będzie uprawniona do wykonania Opcji Call w dwóch częściach, tj. w części pierwszej Spółka będzie uprawniona do nabycia od SFS Ventures udziałów pozwalających Spółce na posiadanie pakietu większościowego udziałów w Eurozet ("Opcja Call 1"), a w części drugiej Spółka będzie uprawniona do nabycia wszystkich pozostałych udziałów należących do SFS Ventures w Eurozet ("Opcja Call 2");

(ii) Zmianę zasad corporate governance Eurozet na wypadek wykonania przez Spółkę Opcji Call 1 i zmiany struktury własnościowej, tj. zmiany wspólnika większościowego Eurozet;

(iii) Ustalenie zasad wzajemnej współpracy i wymiany informacji między Spółką a SFS Ventures jako wspólnikami Eurozet.

Rozpoczęcie opisanych powyżej negocjacji nie oznacza, że dane negocjacje zakończą się ustaleniem ostatecznych warunków i zawarciem Aneksu.

Podstawa prawna: Art 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 roku w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE - informacja poufna.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz