SFINKS POLSKA SA (7/2023) Wstępne jednostkowe wyniki finansowe za 4Q 2022 oraz rok 2022

14.03.2023, 17:43aktualizacja: 14.03.2023, 17:44

Raport bieżący 7/2023

Zarząd Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Emitent", "Spółka") z siedzibą w Zalesiu Górnym informuje, że w toku prac nad przygotowaniem jednostkowego raportu za rok obrotowy 2022 w dniu 14 marca 2023 r. Spółka zakończyła:

- analizę testów na utratę wartości majątku trwałego Spółki oraz należności, w wyniku czego rozpoznała w 4Q 2022 roku zmniejszenie odpisów z tytułu utraty wartości środków trwałych i wartości niematerialnych oraz należności (w stosunku do stanu na 30.09.2022 r.) o kwotę 2,8 mln PLN;

- ocenę możliwości wykorzystania aktywa na podatek odroczony w wyniku czego rozpoznała w 4Q 2022 roku wzrost aktywa na podatek dochodowy (w stosunku do stanu na 30.09.2022 r.) o kwotę 2,3 mln PLN.

Wobec powyższego Sfinks podjął w dniu 14 marca 2023 r. decyzję o podaniu do publicznej wiadomości wstępnych jednostkowych wyników finansowych Spółki za 4Q 2022 r. oraz za cały rok obrotowy 2022 r., które przekazuje poniżej:

Wstępne jednostkowe dane finansowe Sfinks Polska S.A. - główne pozycje zestawienia całkowitych dochodów za okres od 01.10.2022 r. do 31.12.2022 r. (4Q 2022 r.) [w nawiasie podano dane za okres od 01.10.2021 r. do 31.12.2021 r.]:

Przychody ze sprzedaży: 26,5 mln PLN [21,6 mln PLN]

Zysk brutto na sprzedaży: 7,5 mln PLN [6,8 mln PLN]

Zysk netto: 5,5 mln PLN [(-)11,2 mln PLN]

Wstępne jednostkowe dane finansowe Sfinks Polska S.A. - główne pozycje zestawienia całkowitych dochodów za okres 01.01.2022 r.-31.12.2022 r. [w nawiasie podano dane za rok 2021]

Przychody ze sprzedaży: 98,6 mln PLN [60,7 mln PLN]

Zysk brutto na sprzedaży: 25,9 mln PLN [14,3 mln PLN]

Zysk netto: 17,3 mln PLN * [(-) 19,6 mln PLN]

*wynik zawiera wpływ prawomocnie zatwierdzonego układu zawartego w uproszczonym postępowaniu restrukturyzacyjnym Sfinks, o którym Emitent informował w RB 21/2022.

Emitent zastrzega, że zaprezentowane wyniki są wynikami wstępnymi i będą podlegały badaniu przez firmę audytorską.

Zgodnie z informacjami przekazanymi raportem bieżącym nr 2/2023, ostateczne i zaudytowane wyniki finansowe Sfinks za ww. okres zostaną opublikowane w dniu 27.04.2023 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz