SFINKS POLSKA SA (8/2023) Dopuszczenie i wprowadzenie do obrotu giełdowego akcji zwykłych na okaziciela serii L, M i R

20.03.2023, 13:38aktualizacja: 20.03.2023, 13:39

Raport bieżący z plikiem 8/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka", "Emitent") informuje, że powziął w dniu 18.03.2023 r. informację o podjęciu przez Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. uchwały nr 225/2023 z dnia 17.03.2023 r. ("Uchwała GPW") w sprawie dopuszczenia i wprowadzenia do obrotu giełdowego na Głównym Rynku GPW następujących akcji: 1 100 000 akcji zwykłych na okaziciela serii L Spółki, 433 332 akcji serii zwykłych na okaziciela serii M Spółki oraz 3 497 952 akcji zwykłych na okaziciela serii R Spółki - o wartości nominalnej 1,00 PLN każda akcja, oznaczonych kodem ISIN "PLSFNK00128", pod warunkiem dokonania przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. w dniu 24 marca 2023 r. ich asymilacji z notowanymi akcjami Emitenta oznaczonymi kodem ISIN "PLNSFNKS00011". Uchwała GPW wchodzi w życie z dniem podjęcia.

W załączeniu treść Uchwały.

Emitent ponadto informuje, mając na względzie potrzebę przedstawienia kompletnego obrazu sytuacji, że:

- ww. 433 332 szt. akcji serii M to akcje objęte w dniu 5 czerwca 2018 r., w wyniku wykonania uprawnienia uczestnika programu motywacyjnego, tj. wykonania uprawnień z przydzielonych 433 332 szt. warrantów serii A do objęcia 433 332 akcje serii M,

- ww. 1 100 000 szt. akcji serii L to akcje objęte w wyniku zamiany obligacji serii A2 zamiennych na akcje na podstawie otrzymanych przez Emitenta w dniu 19 grudnia 2019 r. od osób fizycznych posiadających

obligacje serii A2 zamienne na akcje Emitenta oświadczeń o zamianie łącznie 1100 sztuk ww. obligacji na akcje Emitenta,

- ww. 3 497 952 szt. akcji serii R to akcje objęte wskutek złożenia przez część wierzycieli z Grupy V (układu) oświadczeń o konwersji części przysługujących im od Spółki wierzytelności na akcje serii R Spółki w ramach uproszczonego postępowania o zatwierdzenie układu Spółki (restrukturyzacyjnego). Akcje te zostały wyemitowane na podstawie ww. układu, którego zatwierdzenie nastąpiło na mocy postanowienia Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie wydanego w dniu 9 marca 2021 r., prawomocnego z dniem 7 kwietnia 2022 r., a także zostały zarejestrowane w rejestrze przedsiębiorców KRS w dniu 20 września 2022 r.

O powyższych zdarzeniach Spółka przekazywała informacje w raportach bieżących i okresowych.

Kapitał zakładowy Spółki pozostaje w związku z Uchwałą GPW bez zmian, a Spółka obecnie nie prowadzi żadnej emisji nowych akcji.

Zarząd Spółki wskazuje ponadto, że istniejące akcje imienne serii R Spółki w liczbie 2.243.590 szt. nie są przedmiotem Uchwały GPW, natomiast w sytuacji ewentualnego złożenia przez posiadających ich akcjonariuszy wniosków o zamianę tych akcji na akcje na okaziciela- mogą one (lub część z nich) być przedmiotem wprowadzenia do obrotu giełdowego w przyszłości.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz