BORYSZEW SA (10/2023) Dokonanie odpisów aktualizujących wartość aktywów trwałych spółki zależnej w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za 2022 rok

24.03.2023, 17:11aktualizacja: 24.03.2023, 17:12

Raport bieżący 10/2023

Zarząd Boryszew S.A. (Emitent, Spółka) informuje, że w toku prac nad sporządzeniem skonsolidowanego sprawozdania finansowego za 2022 roku w dniu 24 marca 2023 roku podjął decyzję o dokonaniu odpisu aktualizującego wartość aktywów trwałych w postaci środków trwałych, wartości niematerialnych oraz aktywa na podatek odroczony spółki pośrednio zależnej Boryszew Plastic Rus z siedzibą w Niżnym Nowogrodzie (Rosja), w kwocie 52,7 mln zł.

Powyższe zdarzenie ma charakter księgowy i utworzenie odpisu nie wpłynie na sytuację płynnościową Spółki. Wartość odpisu obciąży skonsolidowane wyniki finansowe zaprezentowane w sprawozdaniach finansowych Emitenta za 2022 rok.

Utworzenie ww. odpisu stanowi konsekwencję wstrzymania produkcji przez ww. spółkę zależną spowodowaną decyzjami koncernów motoryzacyjnych o zawieszeniu produkcji w Rosji. Sytuacja ta uniemożliwia przygotowanie prognoz działalności dla ww. spółki zależnej. O wstrzymaniu produkcji w ulokowanym w Rosji zakładzie Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 5/2022 z 3 marca 2022 roku oraz w ostatnich raportach okresowych.

Zarząd Spółki wyjaśnia również, że na dzień sporządzenia niniejszego raportu bieżącego roczne sprawozdania finansowe Grupy Kapitałowej Boryszew za 2022 rok pozostają w toku wykonywania czynności rewizji finansowej ze strony audytora.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz