RAEN SA (21/2023) Przyznanie akcji zwykłych na okaziciela serii D w ramach warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego i zmiana kapitału zakładowego Emitenta

06.04.2023, 21:06aktualizacja: 06.04.2023, 21:07

Raport bieżący 21/2023

Zarząd Raen S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Spółka", "Emitent"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 24/2021 z dnia 26 października 2021 roku oraz raportu bieżącego nr 15/2022 z dnia 24 marca 2022 roku, informuje, że w dniu 6 kwietnia 2023 roku, w związku z zapisaniem na rachunkach papierów wartościowych ogółem 310.000 akcji zwykłych na okaziciela serii D o wartości nominalnej 0,10 zł każda, objętych przez osobę oraz podmiot uprawniony w ramach warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Emitenta, nastąpiło przyznanie tych akcji w rozumieniu art. 451 §2 Kodeksu spółek handlowych (dalej: "k.s.h.") oraz w oparciu o art. 452 §1 k.s.h. podwyższenie kapitału zakładowego Emitenta o sumę równą wartości nominalnej objętych akcji, tj. o 31.000,00 zł. Kapitał zakładowy spółki został podwyższony z kwoty 3.176.522,20 zł do kwoty 3.207.522,20 zł i dzieli się na:

a) 20.000.000 akcji na okaziciela serii A o wartości nominalnej 0,10 zł każda,

b) 1.853.000 akcji na okaziciela serii B o wartości nominalnej 0,10 zł każda,

c) 500.000 akcji na okaziciela serii C o wartości nominalnej 0,10 zł każda,

d) 5.780.599 akcji na okaziciela serii D o wartości nominalnej 0,10 zł każda,

e) 1.719.401 akcji imiennych serii D o wartości nominalnej 0,10 zł każda,

f) 2.222.222 akcji na okaziciela serii F o wartości nominalnej 0,10 zł każda.

Ogólna liczba głosów wynikająca ze wszystkich wyemitowanych przez Spółkę akcji wynosi 32.075.222. Zgodnie z art. 452 § 4 k.s.h., Zarząd Spółki dokona zgłoszenia do sądu rejestrowego wykazu objętych i przyznanych akcji serii D w celu uaktualnienia wpisu kapitału zakładowego Spółki, w terminie wynikającym z obowiązujących przepisów prawa.

Podstawą emisji akcji zwykłych na okaziciela serii D Spółki jest Uchwała nr 7 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 9 kwietnia 2018 roku w sprawie emisji warrantów subskrypcyjnych, warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego, wyłączenia prawa poboru, zmiany statutu Spółki, dematerializacji akcji oraz ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na rynku regulowanym akcji Spółki, zmieniona Uchwałą nr 30 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 18 czerwca 2020 roku w sprawie zmiany uchwały nr 7 z dnia 9 kwietnia 2018 roku Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Raen S.A. z siedzibą w Warszawie w sprawie emisji warrantów subskrypcyjnych, warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego, wyłączenia prawa poboru, zmiany statutu Spółki, dematerializacji akcji oraz ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na rynku regulowanym akcji Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz