Optymalizacja energetyczna na Głównym Rynku GPW w Warszawie - debiut spółki DB Energy S.A.

25.04.2023, 17:32aktualizacja: 25.04.2023, 17:47

PAP/T. Klepczyński (1)
Spółka DB Energy S. A., specjalizująca się w projektowaniu i wdrażaniu optymalizacji energetycznej dla przemysłu, zadebiutowała we wtorek na Głównym Rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Wywodząca się z Wrocławia firma świadczy kompleksowe usługi dla biznesu w obszarze oszczędzania energii w procesach produkcyjnych, wpisując się w realizację celu klimatycznego UE.

Agnieszka Gontarek, dyrektor Działu Emitentów GPW poinformowała, że innowacyjna firma jest szóstym tegorocznym debiutem na Głównym Rynku GPW i jednocześnie szóstą spółką przechodzącą z NewConnect.

„Spółka DB Energy, reprezentuje bardzo ważną branżę nie tylko z perspektywy każdego przedsiębiorstwa, ale również każdego z nas. Spółka realizuje bardzo złożone projekty poprawiające efektywność energetyczną w całym procesie produkcyjnym, co pozytywnie wpłynie na przybliżenie nas do gospodarki zeroemisyjnej i większej ochrony klimatu” - powiedziała Agnieszka Gontarek, dyrektor Działu Emitentów GPW.

Jak podkreślił podczas wtorkowego debiutu prof. Krzysztof Piontek, prezes zarządu DB Energy S.A., przejście po czterech latach z NewConnect na główny parkiet GPW, kończy pewien etap w rozwoju spółki i otwiera nowy - pełen bardzo ambitnych celów.

„W obliczu transformacji energetycznej, która jest jednym z najważniejszych wyzwań naszych czasów, potrzebni są doświadczeni specjaliści z miksem kompetencji technicznych, finansowych, prawnych i organizacyjnych, którzy pokierują zmianą tak, żeby przyniosło to zamierzony efekt oszczędnościowy, jednocześnie nie zakłócając stabilności przedsiębiorstwa” - wyjaśnił prezes Piontek.

Dodał, że DB Energy jest pierwszą firmą w Polsce realizującą kompleksową usługę poprawy efektywności energetycznej i zeroemisyjności oraz poprawę bezpieczeństwa zasilania dla dużego i średniego przemysłu.

„Realizujemy usługę od początku do końca - od identyfikacji potrzeb, przez szczegółowe pomiary techniczne, po pozyskanie finansowania, a następnie wykonanie i nadzór nad działającą instalacją przez wiele lat. Do tego prowadzimy ciągły monitoring, który pozwala wyłapać kolejne możliwości do dalszej poprawy efektywności energetycznej i kolejnych oszczędności” - zaznaczył szef debiutującej spółki.

Wyjaśnił, że realizacja usługi odbywa się w formule ESCO (Energy Saving Company), polegającej na tym, że DB Energy projektuje, finansuje i realizuje inwestycję, a po jej zakończeniu ma udział w wygenerowanych oszczędnościach.

„To jedyny model, który pozwala nam i naszym klientom >>grać do jednej bramki<<, bo naszym zyskiem jest część ich oszczędności” - dodał.

Prof. Krzysztof Piontek wskazał, że dzięki inwestorom, którzy objęli akcje serii C, spółka pozyskała niemal 10,8 mln zł, które zostaną zainwestowane m.in. w rozbudowę możliwości wykonywania inwestycji w formule ESCO i generalnego wykonawstwa.

„Naszym celem jest również internacjonalizacja usług. Posiadamy już spółkę w Niemczech, która będzie obsługiwać inwestycje zagraniczne. Ostatnim celem strategicznym jest rozwój działu B+R, w którym komercjalizujemy system diagnostyki napędów DiagSys. Wykrywa on wczesne zmiany uszkodzeniowe w silnikach elektrycznych, przyczyniając się do ograniczenia zużycia energii maszyn procesowych aż o 7,5 proc.” - powiedział ekspert.

Według szefa DB Energy, transformacja energetyczna nie jest możliwa bez miksu umiejętności technicznych, finansowych, prawnych i organizacyjnych.

„Od lat w ten sposób realizujemy inwestycje, które realnie zmniejszają ilości zużywanej energii oraz gazów cieplarnianych. Doskonale wpisujemy się w potrzeby klimatyczne, w ESG oraz uchwalony niedawno pakiet Fit for 55” - ocenił prof. Piontek.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo