DIGITREE GROUP SA (13/2023) Informacja o szacunkowych wstępnych wynikach za pierwszy kwartał 2023 roku

28.04.2023, 14:32aktualizacja: 28.04.2023, 14:33

Raport bieżący 13/2023

Zarząd spółki Digitree Group S.A. z siedzibą w Rybniku ("Emitent", "Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym, tj. 28.04.2023 r. dokonał wstępnego oszacowania skonsolidowanych wyników finansowych za pierwszy kwartał 2023 roku, tj. za okres od dnia 01.01.2023 r. do dnia 31.03.2023 r.

Skonsolidowane szacunkowe wyniki Grupy Kapitałowej Digitree Group we wskazanym powyżej okresie kształtowały się następująco:

Przychody ze sprzedaży: 20 625 tys. zł (+2 854 tys. zł, tj. 16,1% r/r),

EBITDA: 486 tys. zł (+94 tys. zł, tj. 24,1% r/r),

Zysk brutto: -497 tys. zł (-96 tys. zł r/r),

Zysk netto: -822 tys. zł (-34 tys. zł r/r).

Szacunkowe skonsolidowane przychody ze sprzedaży za pierwszy kwartał 2023 roku wyniosły w przybliżeniu 20 625 tys. zł, wobec 17 771 tys. zł w tym samym okresie 2022 roku. Wzrost skonsolidowanych przychodów Grupy Kapitałowej Emitenta o 2 854 tys. zł, tj. 16,1% został wypracowany głównie w segmentach E-commerce software house oraz Digital Media.

Szacunkowa EBITDA Grupy Digitree Group w pierwszym kwartale 2023 roku wyniosła w przybliżeniu 486 tys. zł, wobec 392 tys. zł w analogicznym okresie poprzedniego roku. Ponadto, skonsolidowana strata brutto wyniosła w omawianym okresie sprawozdawczym 497 tys. zł wobec 401 tys. zł straty brutto w pierwszym kwartale 2022 roku. Grupa szacunkowo osiągnęła też stratę netto, która wyniosła około 822 tys. zł, podczas gdy w trzech pierwszych miesiącach 2022 roku strata netto wyniosła 787 tys. zł.

Przedstawione wyniki finansowe stanowią szacunki uzyskane w trakcie przygotowywania sprawozdania finansowego. Wyniki, które zostaną opublikowane ostatecznie w raporcie okresowym mogą odbiegać od powyżej przedstawionych wielkości. Jednocześnie informujemy, że szczegółowy raport za pierwszy kwartał 2023 roku zostanie opublikowany w dniu 17.05.2023 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz