Śląscy deweloperzy pod egidą Polskiego Związku Firm Deweloperskich

12.05.2023, 11:43aktualizacja: 12.05.2023, 11:48

Polski Związek Firm Deweloperskich
11 maja 2023 odbyła się inauguracja Oddziału Śląskiego Polskiego Związku Firm Deweloperskich. Polski Związek Firm Deweloperskich jest największą i najbardziej wpływową organizacją branży deweloperskiej, która od 2002 roku reprezentuje interesy firm deweloperskich w Polsce i Unii Europejskiej.

PZFD zrzesza ponad 300 firm deweloperskich z całego kraju, reprezentując cały przekrój rynku - zarówno małe firmy rodzinne, jak i międzynarodowe korporacje, obejmując rynek mieszkaniowy i komercyjny. Oddział Śląski to już siódmy oddział PZFD, po Łodzi (otwarcie w 2021), Krakowie (2019), Poznaniu (2017), Trójmieście (2017), Warszawie (2012) i Wrocławiu (2011).

„Rynek nieruchomości w Polsce stoi dzisiaj przed ogromnym wyzwaniem, dlatego cieszę się, że kolejny region dostrzega potrzebę integracji i współpracy branży. Śląsk bez wątpienia jest w dobrych rękach. Nie mam wątpliwości, że nowo powstały Oddział Polskiego Związku Firm Deweloperskich oraz wybrany zarząd zrobi wszystko, aby dokładnie określić potrzeby lokalnego rynku nieruchomości i na nie odpowiedzieć. Jako branża wykonaliśmy ważny krok, bo integracja biznesu jest dużym przedsięwzięciem. Kolejnym krokiem będzie nawiązanie współpracy z samorządem, ponieważ tylko w taki sposób możemy skutecznie działać w regionie i realizować misję czynienia Śląska nowoczesnym i przyjaznym do życia miejscem. I wierzę, że ta współpraca przyniesie w niedługim czasie widoczne efekty” - mówi Grzegorz Kiełpsz, prezes zarządu Polskiego Związku Firm Deweloperskich.

Jak podaje agencja doradcza JLL, w aglomeracji śląskiej na koniec I kw. 2023 deweloperzy oferowali ok. 6 tys. mieszkań na sprzedaż, jak na aglomerację śląską oferta ta jest rekordowa. Na przestrzeni ostatnich dwóch lat liczba dostępnych mieszkań na rynku pierwotnym ciągle rosła. Pod względem wolumenu sprzedaży mieszkań lata 2019 i 2021 były najlepszym w historii okresem na rynku śląskim - powyżej 6 tys. sprzedanych lokali. Zarówno rok 2020, jak i 2022, podobnie jak na pozostałych rynkach, przyniosły słabsze wyniki. Warto wspomnieć, że o ile udział Katowic w ofercie w aglomeracji sięga obecnie 50%, to udział w sprzedaży jest już znacznie niższy. W 2021 wynosił 38%, w 2022 roku 44%, a w I kw. 2023 spadł nawet do 28%. Mniejsza sprzedaż w ostatnich miesiącach ma zapewne związek ze wzrostem średniej ceny oferty, który w ostatnim roku sięgnął w Katowicach 19%. Średnia cena znacznie przewyższa średnią dla aglomeracji: na koniec marca wynosiła 10,8 tys.

Konurbacja katowicka oferuje obecnie ponad 900 tys. mkw. powierzchni biurowej na wynajem, wynika z danych JLL. Około 80% dostępnej powierzchni jest zlokalizowane w Katowicach. Ostatnie lata przyniosły szybki wzrost katowickiego rynku biurowego. W 2022 r. do użytku oddano rekordową ilość nowych biur - blisko 130 tys. mkw. Obecnie w budowie znajduje się około 100 tys. mkw. powierzchni, planowanej do oddania do końca 2026 r. Według analiz JLL Górny Śląsk to drugi (po Warszawie) największy rynek powierzchni magazynowo-przemysłowych w Polsce. Pod koniec 2022 r. całkowita podaż wyniosła niemal 4.9 mln mkw., co stanowi ok. 17% całkowitych zasobów magazynowych kraju. Rynek nadal dynamicznie się rozwija. W samym 2022 roku powiększył się aż o 690 tys. mkw. W budowie pozostaje kolejne 310 tys. mkw., które zasili rynek w 2023 roku.

„Od dzisiaj Śląsk może pochwalić się nowo powstałym Oddziałem Polskiego Związku Firm Deweloperskich, któremu mam zaszczyt przewodniczyć. Sformalizowanie naszej działalności w ramach związku wynika z konieczności zjednoczenia sektora deweloperskiego po to, aby skutecznie odpowiadać na aktualne potrzeby, a wśród nich niekwestionowanym priorytetem jest konieczność zasypania luki mieszkaniowej. Jednocząc branżę, wykonaliśmy pierwszy, istotny krok, bo w obliczu bieżących wyzwań nie ma miejsca na rozproszone ruchy. Wyzwanie, któremu musimy sprostać wymaga zintegrowanych działań i współpracy biznesu oraz samorządu. Wierzę, że wspólnie będziemy w stanie zdiagnozować przyczyny obecnego stanu rzeczy, aby następnie móc precyzyjnie określić skuteczne sposoby na uwolnienie potencjału branży i tym samym dostarczyć potrzebną liczbę mieszkań. Mam ogromne przekonanie, że Śląsk będzie w tym zakresie liderem i że na bazie lokalnych potrzeb podejmiemy współpracę z decydentami na szczeblu krajowym. Tylko współdziałanie może przynieść oczekiwane efekty, dlatego już teraz zapraszam do współpracy każdego, kto razem z nami chce budować przyjazny Śląsk i nowoczesną Polskę” - mówi Maciej Wójcik, prezes Oddziału Śląskiego Polskiego Związku Firm Deweloperskich.

Zarząd Oddziału Śląskiego Polskiego Związku Firm Deweloperskich:

• Maciej Wójcik, TDJ Estate (prezes zarządu);
  • Tomasz Poloczek, Xanakis Development;
  • Tomasz May, Home Construction & Design;
  • Jacek Piwkowski, Millenium Inwestycje;
  • Jakub Ziętara, Nowa Częstochowa;
  • Adrian Potoczek, Ateli Management;
  • Tomasz Delowski, Tętnowski Development.

KONTAKT:

Zuzanna Wiak