SFINKS POLSKA SA (14/2023) Dopuszczenie i wprowadzenie do obrotu giełdowego 95 052 akcji zwykłych na okaziciela serii R

17.05.2023, 13:50aktualizacja: 17.05.2023, 13:51

Raport bieżący z plikiem 14/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 13/2023 r. z dnia 12 maja 2023 r. Zarząd Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka", "Emitent") informuje, że powziął w dniu 17.05.2023 r. informację o podjęciu przez Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.(GPW) uchwały nr 418/2023 z dnia 16.05.2023 r. ("Uchwała GPW") w sprawie dopuszczenia i wprowadzenia do obrotu giełdowego na Głównym Rynku GPW w dniu 19 maja 2023 r. akcji: 95 052 akcji zwykłych na okaziciela serii R Spółki - o wartości nominalnej 1,00 PLN każda akcja, oznaczonych kodem ISIN "PLSFNKS00011", pod warunkiem dokonania przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. w dniu 19 maja 2023 r. rejestracji tych akcji i oznaczenia ich kodem ISIN "PLNSFNKS00011". Uchwała GPW weszła w życie z dniem podjęcia.

W załączeniu treść Uchwały.

Emitent ponadto informuje, mając na względzie potrzebę przedstawienia kompletnego obrazu sytuacji, że:

? akcje serii R w liczbie 5.741.542 zostały wyemitowane na podstawie prawomocnie zatwierdzonego układu w uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu Spółki, które to zatwierdzenie nastąpiło na mocy prawomocnego postanowienia Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie XVIII Wydział Gospodarczy ds. upadłościowych i restrukturyzacyjnych wydanego w dniu 9 marca 2021 r. (sygn. akt XVIII GRz 46/20), prawomocnego z dniem 7 kwietnia 2022 r. ("Układ"), a więc w wyniku podwyższenia kapitału zakładowego Spółki na skutek konwersji wierzytelności wobec Spółki na jej akcje, zgodnie z treścią Układu. Informacje na temat uprawomocnienia się ww. postanowienia przekazano w raporcie bieżącym Spółki nr 8/2022 z 14 kwietnia 2022 r.,

? wcześniejszą uchwałą Zarządu GPW nr 225/2023 do obrotu na rynku głównym GPW zostało wprowadzonych 3.497.952 akcji serii R na okaziciela, które wraz ww. 95 052 akcjami serii R na okaziciela stanowić będą 3 593 004 akcji serii R na okaziciela wprowadzonych do obrotu na rynku głównym GPW,

? istniejące akcje imienne serii R Spółki w liczbie 2.148.538 nie są przedmiotem Uchwały GPW, natomiast w sytuacji ewentualnego złożenia przez posiadających ich akcjonariuszy wniosków o zamianę tych akcji na akcje na okaziciela- mogą one (lub część z nich) być przedmiotem wprowadzenia do obrotu giełdowego w przyszłości.

Kapitał zakładowy Spółki pozostaje w związku z Uchwałą GPW bez zmian, a Spółka obecnie nie prowadzi żadnej emisji nowych akcji.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz