Polityka i społeczeństwo

Nowe sale koncertowe w Zespole Szkół Muzycznych w Łodzi

18.05.2023, 15:00aktualizacja: 18.05.2023, 15:00

Fot. Zespół Szkół Muzycznych im. Stanisława Moniuszki w Łodzi
Zakończyła się rozbudowa siedziby Zespołu Szkół Muzycznych w Łodzi. Placówka dzięki wsparciu z funduszy europejskich zyskała m.in. dwie nowe sale koncertowe.

W Zespole Szkół Muzycznych w Łodzi zakończono prace związane z budową nowych sal koncertowych oraz modernizacją pozostałej części budynku, które współfinansowano ze środków pochodzących z Programu Infrastruktura i Środowisko 2014-2020.

Zakres prac obejmował m.in. budowę sali koncertowej na ponad 250 osób oraz mniejszej sali kameralnej na 152 osoby. Powstały również pomieszczenia z urządzeniami przeznaczonymi do sterowania i nagrywania dźwięku.

„Poszerzenie oferty artystycznej szkoły i dostępności do edukacji artystycznej będzie szansą dla dzieci i młodzieży, w których budzi się muzyczny talent, bądź chcą go odkryć” - wskazano w komunikacie.

Inwestycja obejmowała też przebudowę części administracyjnej budynku oraz pomieszczeń przeznaczonych na działalność kulturalną, w tym sale ćwiczeń i przygotowań, sale prób chóru, szatnie oraz toalety.

Budynek szkoły zyskał także udogodniania dla osób z niepełnosprawnościami. Rozbudowano układ dojść i dojazdów, wydzielono nowe miejsca parkingowe oraz wymieniono ogrodzenie.

Całkowita wartość inwestycji to prawie 28 mln zł, z czego 15 mln zł to dofinansowanie ze środków europejskich.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 18.05.2023, 15:00