Pylontech otworzy pierwszy zakład za granicą

22.05.2023, 08:51aktualizacja: 22.05.2023, 08:54

SANT’ANGELO DI PIOVE DI SACCO, Włochy, 20 maja 2023 r. /PRNewswire/ -- Spółka Pylon Technologies Co., Ltd. („Pylontech”) na konferencji prasowej w Wenecji we Włoszech 18 maja 2023 r. ogłosiła plan wybudowania pierwszego zagranicznego zakładu we Włoszech.

Pylon LiFeEU S.r.l., spółka joint venture z siedzibą w Sant’Angelo di Piove di Sacco (PD), stworzy pierwszy zagraniczny zakład Pylontech, który będzie produkować i dostarczać klientom w Europie rozwiązania do magazynowania energii w sposób bardziej stabilny i bezpieczny. Podmiot należy do Pylon Technologies Europe Holding B.V. („Pylontech EU”), założonej zgodnie z prawem holenderskim, będącej w całości własnością Pylontech, oraz do spółki Energy S.p.A. („Energy”). Przez 10 lat spółki prowadziły współpracę, podejmując wspólne zobowiązania do wspierania inicjatyw związanych z energią odnawialną i dekarbonizacją. Zakład będzie korzystać z zasobów i wiedzy specjalistycznej obydwu podmiotów, aby wytwarzać i wprowadzać na rynek europejski produkty do magazynowania energii, tworząc nową bazę innowacyjnych rozwiązań w zakresie magazynowania energii.

W 2022 r. spółka Pylontech zajęła czołową pozycję na globalnym rynku magazynowania energii w budynkach mieszkalnych i od czasu pierwszej dostawy w roku 2013 oddała do eksploatacji ponad milion systemów do magazynowania energii w przeszło 80 krajach i regionach. Powstanie nowego zakładu będzie kolejnym krokiem milowym w dynamicznym rozwoju spółki, która nieprzerwanie odgrywa pionierską, czołową rolę w branży.

„Nowa lokalizacja produkcji jest dla Pylontech ważnym krokiem, ponieważ nasi partnerzy, szczególnie w Europie, oczekują bezpieczniejszego i bardziej stabilnego łańcucha dostaw - powiedział Geoffrey Song, wiceprezes Pylontech. - Wybraliśmy Wenecję Euganejską na miejsce budowy naszego zakładu, czerpiąc z wielowiekowej tradycji Galileusza i z nowego partnerstwa ze spółką Energy. Wierzę w świetlaną przyszłość branży energii odnawialnej w EU dzięki wykorzystaniu globalnej wiedzy i lokalnych zasobów”.

Pylontech

Pylontech (SHSE:688063) jest dostawcą wyspecjalizowanych systemów magazynowania energii w akumulatorach (BESS), który dysponuje fachową wiedzą w dziedzinie elektrochemii, energoelektroniki i integracji systemów. Dzięki temu może oferować niezawodne rozwiązania do magazynowania energii na całym świecie. Ciągły i dynamiczny rozwój spółki sprawił, że stała się czołowym światowym dostawcą systemów magazynowania energii.

Energy S.p.A.

Energy S.p.A., założona w 2013 r., notowana na rynku Euronext Growth Milan włoskiej giełdy papierów wartościowych, jest liderem w branży systemów magazynowania energii dla sektora mieszkalnego i do zastosowań wielkoskalowych. Spółka sprzedała i zainstalowała ponad 53 000 systemów w kraju. Jej działalność skupia się na rynku budynków mieszkalnych, handlowych, przemysłowych, użytkowych oraz mobilności elektrycznej.

Źródło: Pylontech

Źródło informacji: PR Newswire