MF: w Polsce powstanie centrum technologiczne Visa (komunikat)

23.05.2023, 15:12aktualizacja: 23.05.2023, 15:13

- Ministerstwo Finansów informuje:

Visa uruchomi w Polsce nowoczesny Hub Technologiczny.

Będzie to piąte tego typu centrum Visa na świecie i pierwsze w Europie.

Firma planuje zatrudnienie w związku z inwestycją ponad 1000 wysokiej klasy specjalistów z branży IT.

"To wyjątkowo dobra informacja, że Visa, wraz ze swoim unikatowym w skali świata doświadczeniem i know-how, wybiera spośród innych potencjalnych lokalizacji właśnie nasz kraj, budując tym samym pozycję Polski jako najlepszego miejsca realizacji inwestycji z branży nowych technologii" – podkreślił premier Mateusz Morawiecki.

"Polska została wybrana na miejsce tej inwestycji między innymi ze względu wysokie kwalifikacje naszych pracowników z sektora IT, a także istotny zasób talentów na naszym rynku pracy. Mamy ogromny potencjał, by przyciągać do naszego kraju wysoce innowacyjne inwestycje" – dodał premier.

Ministerstwo Finansów wspiera inwestorów

"Chcemy podtrzymywać atrakcyjność Polski na mapie potencjalnych inwestorów. Zależy nam na ułatwieniu im współpracy z naszą administracją. Dlatego utworzyliśmy Centrum Obsługi Podatkowej Inwestora, które obsługuje kluczowych inwestorów i udziela im wsparcia na każdym etapie realizacji przedsięwzięcia" – podkreśliła minister finansów Magdalena Rzeczkowska.

Centrum Obsługi Podatkowej Inwestora w Ministerstwie Finansów, we współpracy z Polską Agencją Inwestycji i Handlu, udziela przyszłemu inwestorowi wsparcia informacyjnego m. in. w zakresie ulg i zachęt podatkowych, a także szeroko pojętego polskiego systemu wsparcia inwestora.

Planowana inwestycja będzie dotyczyła utworzenia strategicznego centrum technologicznego (TECH HUB), odpowiedzialnego m.in. za tworzenie nowych produktów, projektowanie rozwiązań IT w sektorze płatności cyfrowych oraz rozwój otwartej bankowości. Centrum będzie wpisywało się w globalny model rozwojowy inwestora, zakładający wykorzystanie potencjału talentów w naszym regionie i wprowadzenie innowacji na dużą skalę.

kom/ mick/

Data publikacji 23.05.2023, 15:12