Polityka i społeczeństwo

Już wkrótce Forum Wizja Rozwoju

31.05.2023, 13:48aktualizacja: 01.06.2023, 15:55

Forum Wizja Rozwoju (1)
Finanse, energetyka, innowacje, rynek pracy czy polityka senioralna. To tylko niektóre z tematów, które poruszone zostaną 19 i 20 czerwca 2023 r podczas VI edycji Forum Wizja Rozwoju w Gdyni. „W tej edycji odpowiemy na najważniejsze pytania dotyczące polskiej gospodarki. Wierzę, że wspólnie znajdziemy rozwiązania, które wspomogą rozwój kraju” - mówi prezes Fundacji Wizja Rozwoju, dr Andrzej Michalak. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki, który także będzie gościem Forum.

„Rok 2023 to szczególny czas, gdy gospodarki odradzają się po pandemii a jednocześnie szukają skutecznych środków do walki z inflacją i kryzysem energetycznym wywołanym przez atak Rosji na Ukrainę. Polski rząd udowodnił, że wie jak zarządzać w czasach kryzysu i podtrzymywać dobrą koniunkturę, ale jednocześnie nie zapomina o potrzebach społecznych i wprowadza pakiet reform prorodzinnych i pomagających seniorom. Dzielenie się tym cennym doświadczeniem i słuchanie potrzeb przedsiębiorców oraz świata nauki dzieje się właśnie podczas Forum Wizja Rozwoju” - mówi Andrzej Michalak.

W Forum Wizja Rozwoju uczestniczy kilkuset panelistów podczas kilkudziesięciu debat, które odbywają się na terenie Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni. Jest to najważniejsze wydarzenie gospodarcze w północnej Polsce i gromadzi wielu znamienitych ekspertów z renomowanych polskich uczelni, spółek Skarbu Państwa oraz z prywatnego sektora biznesowego. Forum towarzyszą Targi Pracy organizowane w partnerstwie z Ochotniczymi Hufcami Pracy.

Sporo miejsca poświecono konsekwencjom wynikającym z agresywnej polityki Rosji. W ramach Forum Wizja Rozwoju odbędzie się także VI Kongres Srebrnej Gospodarki, w którym omówione zostaną główne wyzwania polityki senioralnej.

Podczas uroczystej Gali wręczone zostaną także Nagrody Gospodarcze dla najlepszych firm, które wyłoni Kapituła. Od 2021 roku przyznawana jest także nagroda Złotej Wstęgi Forum Wizja Rozwoju. Wśród ubiegłorocznych laureatów znaleźli się: Gertruda Uścińska prezes ZUS, Beata Daszyńska Muzyczka prezes zarządu Banku Gospodarstwa Krajowego, Piotr Naimski sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej oraz Daniel Obajtek prezes zarządu, dyrektor generalny PKN ORLEN.

Więcej informacji na temat wydarzenia znajduje się na stronie wizjarozwoju.pl. Formularz bezpłatnej rejestracji dostępny jest pod adresem rejestracja.wizjarozwoju.pl.

Patronat honorowy nad VI Forum Wizja Rozwoju objął Premier RP Mateusz Morawiecki. Partnerem Strategicznym wydarzenia jest Bank Gospodarstwa Krajowego oraz ENERGA S.A. Grupa Orlen. Partnerami Głównymi są: Totalizator Sportowy Sp. z o.o., Operator Gazociągów Przemysłowych GAZ-SYSTEM S.A. oraz ORLEN Unipetrol RPA s.r.o. Partnerem+ jest Agencja Rozwoju Przemysłu S.A., Polskie Koleje Państwowe S.A., Polski Fundusz Rozwoju S.A., Węglokoks S.A. oraz Polskie Elektrownie Jądrowe Sp. z o o. Partnerami są: KGHM Polska Miedź S.A., Polski Holding Nieruchomości S.A., NASK, PERN S.A., PKO Bank Polski, Giełda Papierów Wartościowych S.A., Zarząd Morskiego Portu Gdańsk S.A., Rzecznik Finansowy. Mikro Partnerami są: Poczta Polska S.A., Centralny Port Komunikacyjny S.A. oraz Kostrzyńsko-Słubicka Specjalna Strefa Ekonomiczna S.A.

W partnerstwo merytoryczne nad Forum Wizja Rozwoju włączyły się m.in.: Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, Ministerstwo Infrastruktury oraz Komitet ds. Pożytku Publicznego.

Forum Wizja Rozwoju

Źródło informacji: Forum Wizja Rozwoju