MENNICA POLSKA SA (24/2023) Podział zysku wypracowanego w roku 2022 oraz zmiana rekomendacji Zarządu

07.06.2023, 16:08aktualizacja: 07.06.2023, 16:09

Raport bieżący 24/2023

Zarząd Mennicy Polskiej S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Spółka") informuje, że w dniu 7 czerwca 2023 roku Zwyczajne Walne Zgromadzenie podjęło uchwałę w przedmiocie podziału zysku wypracowanego w roku 2022 w kwocie netto 29 528 039,81 zł /słownie: dwadzieścia dziewięć milionów pięćset dwadzieścia osiem tysięcy trzydzieści dziewięć złotych osiemdziesiąt jeden groszy/.

Zarząd Spółki, podczas posiedzenia Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia zmienił swoją rekomendację dotyczącą podziału zysku opublikowaną raportem bieżącym nr 8/2022 z dnia 5 kwietnia 2023 roku, w ten sposób że zmianie uległa wysokość dywidendy z proponowanego przez Zarząd braku wypłaty dywidendy na wypłatę dywidendy w wysokości 0,10 zł za jedną akcję.

Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy podjęło uchwałę, zgodnie z którą dywidenda zostanie wypłacona z zysku netto osiągniętego przez Spółkę w roku 2022 na niżej wskazanych warunkach:

1. Dywidenda została ustalona w wysokości 0,10 zł (słownie: dziesięć groszy) za jedną akcję,

2. Ogólna kwota dywidendy wynosi 5 108 719,10 zł (słownie: pięć milionów sto osiem tysięcy siedemset dziewiętnaście złotych i 10 groszy),

3. Liczba akcji objętych dywidendą wynosi 51 087 191 akcji Spółki,

4. Dzień dywidendy wyznaczono na dzień 16 czerwca 2023 roku,

5. Dzień wypłaty dywidendy wyznaczono na dzień 26 czerwca 2023 roku.

Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy postanowiło pozostałą kwotę zysku w wysokości 24 419 320,71 (słownie: dwadzieścia cztery miliony czterysta dziewiętnaście tysięcy trzysta dwadzieścia złotych i 71 groszy) przeznaczyć na kapitał zapasowy Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz