19.06.2023, 14:52aktualizacja: 19.06.2023, 14:53

Raport bieżący 13/2023

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 12 z dnia 8 kwietnia 2022 roku, Zarząd spółki pod firmą Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 19 czerwca 2023 roku Rada Nadzorcza Spółki działając na podstawie § 5 ust. 5.1 Regulaminu Programu Motywacyjnego, zatwierdzonego uchwałą nr 5 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 28 czerwca 2019 r., podjęła uchwałę potwierdzającą wykonanie celów budżetowych wyznaczonych na 2022 rok, poprzez osiągnięcie i przekroczenie wyznaczonego wskaźnika ważonego wykonania celów budżetowych w stopniu maksymalnym. Wobec powyższego uczestnicy Programu Motywacyjnego mają prawo do nieodpłatnego nabycia akcji Spółki w łącznej liczbie 252 015 akcji, określonej uchwałą nr 25 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy z dnia 8 kwietnia 2022 r.

Zarząd informuje ponadto, iż również w dniu 19 czerwca 2023 roku Rada Nadzorcza Spółki działając na podstawie § 1 ust. 4 uchwały nr 5 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 28 czerwca 2019 r. oraz na podstawie § 3 ust. 3.2 Regulaminu Programu Motywacyjnego, a także w oparciu o postanowienia zawarte w uchwale nr 21 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 19 czerwca 2023 roku, określające pulę akcji dla piątej transzy Programu Motywacyjnego w 2023 roku na poziomie 490 617 akcji, podjęła uchwałę określającą cele budżetowe Programu Motywacyjnego na 2023 rok.

W związku z powyższym Rada Nadzorcza wyznaczyła:

cel 1 - 85% zysku operacyjnego EBIT zakładanego w budżecie na 2023 rok;

cel 2 - 85% zysku netto zakładanego w budżecie na 2023 rok.

P - pula podstawowa (realizacja celów 1 i 2 uprawnia do objęcia puli podstawowej w ramach transzy na 2023 rok w ilości 426 592 akcje).

Równocześnie w sytuacji gdy cele programu zostaną przekroczone (zrealizowane w stopniu wyższym niż przyjęte powyżej), liczba akcji zostanie zwiększona proporcjonalnie do stopnia przekroczenia celów (jednak w stopniu nie wyższym niż +15% od liczby akcji wskazanej w puli podstawowej (P). W przypadku gdy liczba akcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, będzie liczbą ułamkową, liczba akcji zostanie zaokrąglona w dół do najbliższej liczby całkowitej.

Warunek realizacji

Jeżeli:

(EBIT_T/(85%EBIT_B) 1 i (NETTO_T)/(85%NETTO_B )1;

to:

W - Wskaźnik przekroczenia celów:

W=[(EBIT_T)/(85%EBIT_B)]*0,7+[(NETTO_T)/(85%NETTO_B)]*0,3

W min=1

W max=1,15

gdzie:

EBIT_T - zysk operacyjny osiągnięty w 2023 roku;

EBIT_B - zysk operacyjny przyjęty w budżecie na 2023 rok;

NETTO_T - zysk netto osiągnięty w 2023 roku;

NETTO_B - zysk netto przyjęty w budżecie na 2023 rok.

V - łączna ilość przyznanych akcji:

V = W * P

Przekroczenie celów w stopniu maksymalnym tj., o +15%, oznacza pełne wykonanie założeń budżetowych na 2023 rok w zakresie EBIT i zysku netto oraz pełne rozdysponowanie akcji w ramach danej transzy.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz