Orsted Offshore Polska na PSEW 2023: branża morskiej energetyki wiatrowej potrzebuje usprawnienia łańcucha dostaw i skrócenia czasu przygotowania projektów

22.06.2023, 11:07aktualizacja: 22.06.2023, 11:18

PAP MediaRoom - kadr z filmu
„Polska energetyka wiatrowa na morzu mierzy się z podobnymi problemami, jak ten sektor w Europie. Chodzi głównie o zabezpieczenie podzespołów do naszych projektów i pozyskanie kapitału niezbędnego do realizacji inwestycji. Chcielibyśmy również mieć pewność, że infrastruktura portowa będzie gotowa na czas” – przekonywała Agata Staniewska-Bolesta, dyrektorka zarządzająca Orsted Offshore Polska podczas konferencji Polskiego Stowarzyszenia Energetyki Wiatrowej w Serocku.

Morska energetyka wiatrowa rozwija się w Polsce bardzo intensywnie. W tej chwili realizowana jest pierwsza faza projektów inwestycyjnych w urządzenia o mocy 5,9 GW – w drugiej polski rząd przyznał projekty na kolejne 10 GW. Zdaniem Agaty Staniewskiej-Bolesty, liczby te świadczą o tym, że w przyszłości elektrownie wiatrowe w Polsce będą wytwarzały bardzo dużo energii.

„Orsted wspólnie z PGE realizuje dwa projekty. Baltica 2 będzie oddana do użytku w 2027 roku, w przyszłym roku planujemy rozpocząć fazę budowlaną. Natomiast Baltica 3 będzie oddana do końca roku 2029” – mówiła Agata Staniewska-Bolesta.

Według niej, aby projekty morskich farm wiatrowych były realizowane na czas, biznes potrzebuje przewidywalności infrastruktury instalacyjnej, a także odpowiedniego przygotowania portów. Firmy chcą też usprawnienia łańcucha dostaw i skrócenia czasu opracowywania projektów. W tej chwili przedsiębiorstwo zajmujące się farmami wiatrowymi potrzebuje około ośmiu lat, zanim przejdzie do fazy konstrukcyjnej. Zdaniem Agaty Staniewskiej-Bolesty to zbyt długo.

Dyrektorka zarządzająca Orsted Offshore Polska zwracała uwagę na rolę lokalnych społeczności w procesie powstawania farm wiatrowych. Podkreślała, że firmie zależy na utrzymywaniu dobrej relacji z ludźmi mieszkającymi w pobliżu inwestycji.

„Instalowanie morskiej energetyki wiatrowej to dla nich powiew nowości niosący pozytywny wpływ. Realizowaliśmy projekty na różnych rynkach i mamy przykłady, choćby z Wielkiej Brytanii, gdzie potrafiliśmy bardzo ożywić lokalne społeczności poprzez wsparcie ich naszą inwestycją” – przekonywała Agata Staniewska-Bolesta.

Chodzi przede wszystkim o nowe miejsca pracy, które jej zdaniem są dobrze płatne, zrównoważone i długotrwałe – Orsted Offshore Polska operuje farmami nawet przez 35 lat.

„Już dziś mogę przyznać, że mamy bardzo dobrą relację z lokalną społecznością w Choczewie, gdzie jest instalowana część lądowa naszej farmy wiatrowej. Wspólnie z inwestorami zainwestowaliśmy tam w fundusz zrównoważonego rozwoju dla tej społeczności” – tłumaczyła dyrektorka zarządzająca Orsted Offshore Polska.

Jak to działa? Strony wspólnie ustalają na co będą przeznaczone pieniądze z funduszu. Dzięki temu – jak przekonuje Agata Staniewska-Bolesta – społeczność lokalna bierze aktywny udział w powstawaniu inwestycji i definiuje swoje potrzeby, które firma jest gotowa spełniać.

PSEW 2023 to największe w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie branżowe poświęcone energetyce wiatrowej – przez trzy dni w jednym miejscu skupia decydentów, liderów opinii, przedstawicieli samorządów, stowarzyszeń biznesowych i ekologicznych, media oraz całą branżę wiatrową.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo