Konta bankowe - jak wybrać najlepsze dla siebie?

23.06.2023, 15:44aktualizacja: 23.06.2023, 15:47

Freepik
Otwarcie konta bankowego to ważny krok w zarządzaniu swoimi finansami, dlatego warto przeanalizować różne opcje i wybrać konto, które najlepiej odpowiada konkretnym potrzebom i celom. Pomocne w tym mogą być różne instrumenty, dzięki którym w łatwy sposób można zestawić ze sobą oferty banków, a także znaleźć propozycje najlepiej dopasowane do konsumenta.

Ranking kont bankowych - dlaczego warto skorzystać?

Rankingi kont bankowych to przydatne urządzenia, które pomagają wielu klientom instytucji finansowych w podjęciu decyzji o otwarciu nowego rachunku. Dzięki nim można sprawdzić, które oferty są najbardziej polecane, na jakich warunkach da się otworzyć konto firmowe lub z oprocentowaniem, a także co na całym procesie ma się szansę dodatkowo zyskać.

Najnowszy ranking kont bankowych prezentuje promocje oferowane przez banki w czerwcu 2023, uwzględniając opłaty za prowadzenie rachunku, koszt posiadania karty debetowej oraz nagrody przyznawane za wypełnienie warunków regulaminu.

Rodzaje kont bankowych

Konta bankowe to takie instrumenty finansowe, które są przydatne w życiu prywatnym i zawodowym; ułatwiają codzienne rozliczenia, prowadzenie firmy i zarządzanie finansami w kontekście oszczędzania lub walutami zagranicznymi. To także świetne narzędzie, które na specjalnych warunkach może być przydatne do nauki zarządzania własnym budżetem i posługiwaniem się bezgotówkowymi formami pieniędzy.

Konto osobiste

Konto osobiste jest przeznaczone dla osób indywidualnych i służy do codziennych operacji finansowych, takich jak wpłaty, wypłaty, płatności i zarządzanie budżetem. Zazwyczaj ROR jest bezpłatny, o ile spełnia się określone warunki, takie jak minimalne saldo lub regularne wpływy. Może również oferować dodatkowe korzyści, takie jak bezpłatne przelewy, karty debetowe i zakładanie celów finansowych do realizacji.

Konto oszczędnościowe

Konto oszczędnościowe służy do odkładania pieniędzy na przyszłość i generowania odsetek. Zazwyczaj oferuje wyższe oprocentowanie niż konto osobiste, ale może wymagać większego minimalnego salda. Rachunek oszczędnościowy jest dobrym sposobem na budowanie rezerw finansowych i osiąganie celów długoterminowych, takich jak zakup domu czy emerytura. Co więcej, wiele banków coraz częściej proponuje konta oparte o wysokie stopy procentowe, na których pieniądze muszą na siebie „pracować” w krótkim czasie (przynajmniej 3-6 miesięcy).

Konto walutowe

Konto walutowe umożliwia przechowywanie i zarządzanie środkami w pieniądzach zagranicznych. Jest szczególnie przydatne dla osób prowadzących transakcje międzynarodowe lub często podróżujących. Dodatkowo rachunek pozwala na konwersję walut i dokonywanie transakcji w obcej walucie bez konieczności ponoszenia wysokich opłat za przewalutowanie lub wymianie pieniędzy w kantorze.

Konto firmowe

Dla przedsiębiorców istnieje również konto firmowe, które służy do zarządzania finansami związanych z działalnością gospodarczą. Narzędzie umożliwia rozdzielenie osobistych i biznesowych finansów, ułatwia prowadzenie księgowości, obsługę płatności od klientów i dokonywanie transakcji związanych z działalnością firmy. Pozwala między innymi na wykonywanie przelewów „split payment”, niezbędnych do rozliczeń z innymi przedsiębiorcami.

Konta z ograniczeniem wiekowym

Konta z ograniczeniem wiekowym są przeznaczone dla osób w konkretnym wieku i posiadają określone przywileje dla osób niepełnoletnich, młodych dorosłych czy emerytów.

Dla osób niepełnoletnich istnieją konta młodzieżowe lub konta dla dzieci, które oferują specjalne warunki i zabezpieczenia. Te rachunki mają na celu edukację finansową i pomaganie w budowaniu dobrych nawyków oszczędzania już od młodego wieku.

Dla emerytów istnieją konta bankowe, które oferują korzyści i udogodnienia dostosowane do ich potrzeb. Często tego rodzaju ROR-y zapewniają niższe opłaty za udzielane usługi, preferencyjne oprocentowanie i dodatkowe korzyści, takie jak ubezpieczenie zdrowotne czy dostęp do programów lojalnościowych. Dodatkowo banki często organizują specjalne szkolenia i seminaria dla seniorów, dotyczące zarządzania finansami, inwestowania czy zabezpieczenia emerytalnego.

Istnieją także konta młodzieżowe lub studenckie. Takie rachunki są często związane z korzystnymi warunkami, które uwzględniają ograniczone środki finansowe i specyficzne potrzeby tej grupy wiekowej. Konta młodzieżowe często oferują brak opłat za prowadzenie rachunku, bezpłatne przelewy, specjalne warunki kredytowe, a także dostęp do rabatów czy promocji partnerskich.

Jak założyć konto w banku?

Aby założyć konto w banku, należy najpierw wybrać placówkę, z którą chce się współpracować. Oferty wielu z nich można porównywać, uwzględniając opłaty, oprocentowanie, dodatkowe korzyści i dostęp do usług bankowych, które są ważne dla klienta. Jeśli ciężko jest się zdecydować i dokonać wyboru, warto zajrzeć do ofert zebranych w rankingu kont bankowych.

Następnie trzeba złożyć wniosek o otwarcie wybranego rachunku. Można to zrobić w oddziale banku lub online.

Niezbędne będą dokumenty potwierdzające tożsamość jak dowód osobisty lub paszport, w wypadku konta firmowego także NIP firmy. Bank może również poprosić o dodatkowe informacje na temat dochodów lub zatrudnienia.

W przypadku podpisywania umowy online może wystarczyć zdjęcie dokumentu lub przelew z innego istniejącego już konta, tożsamość potwierdzana jest na podstawie weryfikacji dokonanej przy poprzednim rachunku.

Po weryfikacji dokumentów i spełnieniu wszelkich innych wymagań banku następuje podpisanie umowy o otwarciu konta. Można to zrobić w oddziale stacjonarnym, po weryfikacji tożsamości lub z domu, po zamówieniu kuriera z dokumentami.

Po dostarczeniu umowy pracownik również weryfikuje tożsamość klienta, ma on czas na przeczytanie umowy i jej podpisanie. Następnie kurier przy wnioskodawcy zamyka kopertę i dostarcza ją do banku.

Promocje bankowe - dlaczego otwarcie rachunku może być opłacalne?

Banki często oferują różnego rodzaju promocje i premie dla nowych klientów, którzy otwierają konto. Mogą to być np. nagrody pieniężne, zwrot części opłat lub nagrody materialne (vouchery, karty podarunkowe).

Otwarcie rachunku w ramach promocji może być opłacalne, ponieważ klient ma szansę skorzystać z dodatkowych środków lub korzyści, które zostaną przekazane na jego konto, a także będą kuszącą zachętą do kontynuacji długoterminowej współpracy z bankiem.

Źródło informacji: zgarnijpremie.pl

Data publikacji 23.06.2023, 15:44