SUNRATE zamyka rundę finansowania serii D-1 z Prosperity7 Ventures jako głównym inwestorem

28.06.2023, 15:03aktualizacja: 28.06.2023, 15:08

SINGAPUR, 28 czerwca 2023 r. /PRNewswire/ -- SUNRATE, globalna platforma do zarządzania płatnościami i finansami, ogłosiła dzisiaj, że Prosperity7 Ventures, fundusz stabilnego wzrostu należący do Aramco Ventures, zainwestował w spółkę SUNRATE w ostatniej rundzie finansowania D-1.

Spółka Prosperity7 Ventures przeprowadziła rundę finansowania D-1, która obejmowała również późniejszą inwestycję ze strony Softbank Ventures Asia.

Według FXC Intelligence globalny rynek biznesowych płatności zagranicznych do 2030 r. osiągnie wielkość 56,1 biliona dolarów. Spółka SUNRATE jest przygotowana na wykorzystanie tego ogromnego potencjału rynkowego. SUNRATE zamierza wykorzystać fundusze, aby przyspieszyć plany dalszej ekspansji oraz poczynić inwestycje strategiczne, aby dodatkowo rozwinąć przełomowe produkty i usługi SUNRATE, takie jak płatności międzynarodowe i globalne usługi windykacyjne, aby wzmocnić swoją pozycję czołowej platformy biznesowych płatności zagranicznych na rynkach wschodzących.

Ostatnio spółka SUNRATE ogłosiła również uzyskanie licencji IPA dotyczącej usług rynku kapitałowego (CMS) od organu monetarnego Singapuru („MAS"). SUNRATE jest jedną z niewielu spółek w Singapurze, które oprócz licencji CMS posiadają również licencję Major Payment Institution (MPI) uzyskaną od MAS na usługi prowadzenia rachunków, przelewów krajowych, przelewów zagranicznych, pozyskiwania sprzedawców oraz oferowania elektronicznych usług płatniczych.

Pan Paul Meng, współzałożyciel SUNRATE, powiedział:

„W tym trudnym środowisku makroekonomicznym pozyskiwanie nowych i dotychczasowych renomowanych inwestorów dla SUNRATE potwierdza nasz silny wzrost i sprawdzone możliwości. Inwestycje Prosperity7 Ventures pozwalają nam na przyspieszenie rozwoju i sprostanie stale rosnącemu popytowi na czołowe w branży rozwiązanie globalnych biznesowych płatności zagranicznych na rynkach wschodzących oraz planowanie poszerzenia naszej działalności na inne rynku wschodzące, na przykład na Bliskim Wschodzie".

„Zastosowanie najnowocześniejszych technologii do radzenia sobie z wyzwaniami z zakresu finansów i płatności ma ogromny potencjał i może przynieść ważne pozytywne zmiany gospodarcze i społeczne - powiedział Aysar Tayeb, dyrektor zarządzający i wykonawczy Prosperity7 Ventures. - Przez ostatnie kilka lat, SUNRATE z sukcesami rozwija rozległą sieć płatności B2B, która rozwiązuje istotny problem związany z umożliwianiem szybkich i bezproblemowych płatności transgranicznych. Cieszymy się, że możemy przewodzić tej rundzie inwestycyjnej współpracując z SUNRATE i wspierając dalszy rozwój i ekspansję ich wyjątkowego systemu płatności w nowych regionach świata".

SUNRATE

SUNRATE jest inteligentną globalną platformą do zarządzania płatnościami i finansami dla przedsiębiorstw z całego świata. Od czasu powstania w 2016 r. SUNRATE cieszy się opinią czołowego dostawcy rozwiązań, który umożliwia firmom działalność i zwiększanie jej skali w kraju i za granicą w ponad 150 krajach i regionach dzięki przełomowej autorskiej platformie, rozległej sieci globalnej i solidnych API. Spółka SUNRATE, która posiada siedzibę w Singapurze i oddziały w Hongkongu, Dżakarcie, Londynie i Szanghaju, współpracuje z czołowymi światowymi instytucjami finansowymi, takimi jak Citibank, Standard Chartered czy Barclays, oraz jest członkiem systemów Mastercard i Visa.

Więcej informacji o SUNRATE: https://www.sunrate.com/

Prosperity7 Ventures

Prosperity7 Ventures (P7) jest funduszem stabilnego wzrostu należącym do Aramco Ventures, spółki zależnej Aramco, czołowej światowej spółki oferującej zintegrowane produkty energetyczne i chemiczne. Nazwa funduszu pochodzi od „Prosperity Well”, siódmego szybu naftowego w Arabii Saudyjskiej i pierwszego, z którego wydobyto ropę. Kontynuując tę pionierską historię, realizuje inwestycje długoterminowe na całym świecie w przełomowe technologie i rewolucyjne modele biznesowe, które przyniosą dobrobyt i będą miały pozytywne efekty na dużą skalę.

Ważna informacja: Niniejszy komunikat prasowy nie stanowi oferty sprzedaży ani zaproszenia do złożenia oferty kupna. Ponadto nie może dojść do sprzedaży papierów wartościowych SUNRATE w żadnej jurysdykcji, w której taka oferta, zaproszenie lub sprzedaż takich papierów wartościowych byłyby niezgodne z prawem przed rejestracją lub kwalifikacją, zgodnie z przepisami w zakresie papierów wartościowych obowiązującymi w danej jurysdykcji.

Źródło: Sunrate

Źródło informacji: PR Newswire