Nabór zgłoszeń do konkursu Mozilli „Rise 25” rozpoczęty

07.07.2023, 08:50aktualizacja: 07.07.2023, 08:56

SAN FRANCISCO, 6 lipca 2023 r. /PRNewswire/ -- Mozilla, spółka technologiczna wspierana przez organizacje non-profit, której przyświeca misja uczynienia internetu globalnym i ogólnodostępnym zasobem otwartym dla wszystkich, ogłosiła dzisiaj termin składania zgłoszeń do konkursu Rise 25. Prace konkursowe można przesyłać do 17 lipca 2023 r. W konkursie wyróżnionych zostanie 25 najbardziej wpływowych uczestników, którzy kształtują przyszłość internetu tak, by był on bardziej etyczny, odpowiedzialny i inkluzywny, a tym samym przyczyniał się do bardziej pozytywnej przyszłości dla wszystkich. Z okazji 25-lecia Mozilli w październiku w Berlinie odbędzie się uroczystość – informacje o szczegółach wydarzenia, w tym jego program, przedstawione zostaną wkrótce.

„Misją Mozilli zawsze było działanie na rzecz interesu publicznego – od udostępnienia kodu źródłowego przeglądarki Firefox 25 lat temu, po tworzone przez nas dzisiaj technologie, które wyzwalają innowacyjność, ożywiają konkurencję i wzbogacają ofertę w sieci – powiedział Lindsey O’Brien, dyrektor marketingu w Mozilli. - Konkurs Rise 25 organizowany jest z okazji 25. rocznicy naszej firmy i ma na celu uhonorować innowatorów kształtujących przyszłość internetu, tworzących bardziej etyczne, odpowiedzialne i równościowe technologie, a także bardziej inkluzywne i zróżnicowane treści”.

W konkursie nagrodzonych będzie pięciu uczestników w następujących kategoriach:

1. Artyści - tworzący innowacyjną i skłaniającą do refleksji grafikę cyfrową, dla których internet stanowi płótno do inspirowania innych i eksplorowania możliwości, jakie daje internet.

2. Aktywiści – którzy wykorzystują internet jako narzędzie zmiany społecznej i politycznej oraz przestrzeń do rozpowszechniania poglądów zmieniających świat.

3. Twórcy – filmowcy, edukatorzy, komicy itp., którzy poprzez swoją twórczość budują społeczność w internecie, stanowiąc źródło inspiracji dla odbiorców i inicjując ważne rozmowy.

4. Budowniczy – inżynierowie i technicy budujący infrastrukturę internetu, kształtujący techniczną stronę sieci, sprawiający, że działa ona szybciej i bezpieczniej oraz jest bardziej dostępna.

5. Rzecznicy – decydenci polityczni, prawnicy itp., którzy kształtują regulacje i kierunki polityki dotyczące internetu, walczący o jego otwartość i wolność.

Wyróżnionych zostanie 25 uczestników, dla których zorganizowany zostanie transport do i z Berlina oraz zakwaterowanie na czas uroczystości 25-lecia, na którą zostaną zaproszeni. Kandydatów można zgłaszać na stronie https://www.mozilla.org/en-US/rise25 do poniedziałku 17 lipca 2023 r., godz. 23:59 czasu pacyficznego. Lista laureatów ogłoszona zostanie w późniejszym terminie.

Mozilla

Mozilla powstała w 1998 r. w San Francisco. Jest to spółka technologiczna wspierana przez organizacje non-profit, która stoi za takimi pionierskimi markami jak Firefox – przeglądarką internetową stworzoną z myślą o prywatności w sieci. Każdego miesiąca z produktów Mozilli korzysta ponad 270 mln osób na całym świecie.

Źródło: Mozilla

KONTAKT: