Polityka i społeczeństwo

Kujawsko-pomorskie: rusza warta ok. 50 mln zł modernizacja DW 254

13.07.2023, 15:17aktualizacja: 14.07.2023, 08:42

Tomasz Czachorowski/ UMWKP
Rozpoczyna się przebudowa odcinka drogi wojewódzkiej nr 254 z Łabiszyna do Barcina - wykonawca w czwartek wchodzi na plac budowy. Zadanie o wartości prawie 50 mln zł jest realizowane z wykorzystaniem środków unijnych z Regionalnego Programu Operacyjnego 2014-2020.

Szacowany koszt całego przedsięwzięcia wraz z m.in. wykupami gruntu to 47,9 mln zł. Inwestycja jest współfinansowana ze środków unijnych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020.

„By sprawnie realizować kolejne inwestycje drogowe dzielimy je na etapy. Rozpoczynamy przebudowę kolejnego odcinka trasy w powiecie żnińskim. Wcześniej wykonawcy zaczęli działać na odcinku Brzoza-Łabiszyn, w Krotoszynie oraz Wiecanowie. W najbliższych latach zakończymy modernizację tej trasy na całej długości. W Mogilnie dobudujemy też brakujący odcinek obwodnicy” - powiedział Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego.

Prace w pierwszym etapie modernizacji prowadzone będą na części jezdni, tak by droga była przejezdna. Nawierzchnia ma zostać wzmocniona, żeby zapobiec powstawaniu kolein i spękań na trasie, którą porusza się wiele ciężarówek. W miejscowościach Kania i Augustowo mają powstać wysepki, które poprawią bezpieczeństwo przez wymuszenie prędkości poruszających się pojazdów. Poza tym zostaną przebudowane skrzyżowania z drogami powiatowymi i gminnymi, przejścia dla pieszych zyskają oświetlenie i powstaną zatoki autobusowe.

Na całej przebudowywanej trasie ma zostać ułożona tzw. „cicha nawierzchnia”, która ma ograniczyć hałas. Na odcinkach w miejscowościach Barcin, Barcin Wieś oraz Kania dobudowane zostaną chodniki. Droga zyska nowe oznakowanie poziome i pionowe.

Zakończenie prac budowlanych planowane jest w drugiej połowie przyszłego roku. Po odbiorach  droga będzie objęta 7-letnią gwarancją.

Na początku roku rozpoczęła się warta prawie 46 mln zł przebudowa 13-kilometrowego odcinka z Brzozy do Łabiszyna - do dziś zrealizowano już 40 proc. robót drogowych.

Samorząd kujawsko-pomorskiego planuję również w tym roku remonty odcinków z Barcina w kierunku drogi krajowej nr 15 – w sumie trzech odcinków o łącznej długości ponad 6 km oraz prace związane z realizacją drugiego etapu budowy obwodnicy Mogilna.

Rekordowe wydatki na kujawsko-pomorskie drogi

Tylko w tym roku na drogi wojewódzkie w budżecie regionu kujawsko-pomorskiego przeznaczono ponad pół miliarda złotych. W ramach Funduszy Europejskich dla Kujaw i Pomorza 2021-2027 na inwestycje drogowe, w tym m.in. regionalny program budowy obwodnic pójdzie 136 mln euro. Na część zadań związanych z rozbudową infrastruktury drogowej zostanie także wykorzystane dofinansowanie z budżetu państwa (ok. 170 mln zł na obwodnice i ok. 450 mln zł na rozbudowę innych dróg).

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 13.07.2023, 15:17