Prawo.pl: korzystne zmiany podatkowe dla inwestorów indywidualnych lokujących środki w funduszach kapitałowych

17.07.2023, 11:51aktualizacja: 17.07.2023, 11:53

Od 1 stycznia 2024 r. będzie obowiązywał pakiet Slim VAT 3, czyli nowelizacja ustawy o VAT oraz niektórych innych ustaw, wprowadzająca zmiany także w ustawie o PIT - podaje Prawo.pl. Możliwe będzie rozliczenie dochodu lub straty z inwestycji w fundusze kapitałowe z dochodem lub stratą z innych inwestycji, np. w akcji. Jak wskazuje serwis w efekcie może zmniejszyć się wysokość podatku do zapłaty.

Jak wyjaśnia w serwisie Prawo.pl Jakub Sobieski, aplikant radcowski, starszy konsultant w ALTO, nowe zasady opodatkowania będą korzystne dla inwestorów indywidualnych, lokujących środki w funduszach kapitałowych.

„Przepisy umożliwią rozliczenie dochodu lub straty z inwestycji w fundusz z dochodem lub stratą z innych inwestycji, np. w akcje, co w skali całego roku może zmniejszyć wysokość podatku do zapłaty” - wyjaśnia Jakub Sobieski na łamach Prawo.pl.

Według Prawo.pl aktualnie przepisy nie dają inwestorom takiej możliwości, ponieważ dochody z inwestycji w fundusze kapitałowe są opodatkowane podatkiem zryczałtowanym. Obecnie podatek od sprzedaży akcji rozliczają sami inwestorzy na zasadach ogólnych (art. 30b ustawy o PIT). Podatek od zbycia lub umorzenia jednostek uczestnictwa w funduszach czy certyfikatów inwestycyjnych rozliczany jest ryczałtowo (art. 30a ustawy o PIT). Polski fundusz jako płatnik, sam pobiera podatek i wpłaca do urzędu skarbowego. W przypadku inwestycji w zagraniczne fundusze inwestor musi rozliczyć podatek. To oznacza, że obecnie nie ma możliwości kompensowania zysków ze sprzedaży akcji ze stratami ze sprzedaży jednostek uczestnictwa w funduszach kapitałowych i odwrotnie - zwraca uwagę Prawo.pl.

Konsekwencją wprowadzanych zmian będzie konieczność samodzielnego wykazania przez podatnika dochodów i strat z funduszy kapitałowych. Inwestor będzie samodzielnie rozliczał się na formularzu PIT-38. Oznacza to również, że od stycznia 2024 r. instytucja finansowa wypłacająca świadczenie nie będzie już zobowiązana do poboru zryczałtowanego podatku - informuje Prawo.pl.

„Nowe zasady opodatkowania oznaczają jednocześnie dodatkowe obowiązki dla instytucji finansowych, zarówno dla funduszy i zarządzających nimi TFI, jak i dla zakładów ubezpieczeń. Wypłaty związane z umorzeniem tytułów uczestnictwa w funduszach kapitałowych będą wiązały się bowiem z obowiązkiem wystawienia na rzecz klientów informacji PIT-8C, w których wykazane zostaną dane dotyczące przychodów i kosztów z inwestycji” - mówi Jakub Sobieski w serwisie Prawo.pl.

Czytaj więcej na Prawo.pl: https://www.prawo.pl/podatki/zmiany-dla-inwestorow-w-pit-i-cit-od-2024-r,522121.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 17.07.2023, 11:51