Polityka i społeczeństwo

27.07.2023, 15:20aktualizacja: 27.07.2023, 15:20

Park historyczny w Sękowej z dofinansowaniem z programu Interreg V-A Polska-Słowacja, fot. Urząd Gminy Sękowa
W Sękowej w województwie małopolskim powstał park historyczny wraz z wystawą poświęconą cmentarzom z I wojny światowej. Jest to część projektu realizowanego dzięki dofinansowaniu z programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020.

Projekt „Ocalić od zapomnienia – wzmacnianie dziedzictwa transgranicznego poprzez rewitalizację nekropolii I wojny światowej polsko-słowackiego pogranicza” zakładał remont 26 cmentarzy, w tym 12 nekropolii na terenie gminy Sękowa i 14 znajdujących się na Słowacji. Dodatkowym elementem zadania było utworzenie parku historycznego wraz z wystawą poświęconą cmentarzom z I wojny światowej.

„Główną ideą projektu jest przywrócenie pamięci o poległych poprzez odtwarzanie zapomnianych mogił, publikacje, wystawę i wydarzenia historyczne odbywające się w Sękowej i Niznej Polance na Słowacji” – podano w komunikacie urzędu gminy.

„Mamy nadzieję, że turystyka rozpoczynająca się od parku historyczno-sensorycznego przyczyni się do ożywienia ruchu turystycznego na polsko-słowackim pograniczu” – dodano.

Kompleks oficjalnie oddano do użytkowania 21 lipca. Zagospodarowanie terenu, na którym powstał park, było możliwe dzięki u dofinansowaniu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 27.07.2023, 15:20