Polscy jazzmani ponownie wystąpią na trasie koncertowej w Chinach

07.08.2023, 12:11aktualizacja: 09.08.2023, 15:50

Fundacja JAZZ PO POLSKU (1)
Pod koniec sierpnia polscy jazzmani ponownie zagrają w Chinach. Tym razem będą to Rafał Sarnecki Quintet, Confusion Project oraz Tomasz Chyła Quintet - formacje które kilkukrotnie miały już okazję koncertować w Państwie Środka. Muzycy zagrają ponad 20 koncertów w największych aglomeracjach, takich jak Chengdu, Chongqing, Pekin, Szanghaj, Shenzhen, Wuhan. Koncerty odbywają się w ramach projektu JAZZ PO POLSKU „Dookoła Świata”, i potrwają od 31 sierpnia do końca października.

Chińska publiczność będzie miała okazję wysłuchać koncertów artystów, którzy w ubiegłych latach regularnie koncertowali w Chinach. A będą to koncerty w wykonaniu Rafał Sarnecki Quintet (31.08-10.09), Confusion Project (16.09-24.09) oraz Tomasz Chyła Quintet (20.10-31.10). Muzycy zagrają w Chengdu, Chongqing, Hangzhou, Pekinie, Szanghaju, Shenzhen, Wuhan, Zhuhai, Xiamen, Xi’an. Wystąpią zarówno w dużych salach koncertowych jak i prestiżowej sieci klubów jazzowych Blue Note, JZ Club oraz Lavo.

Polscy muzycy wracają na trasę koncertową do Chin po trzy letniej przerwie spowodowanej pandemią. Występy polskich jazzmanów w ramach projektu JAZZ PO POLSKU w Państwie Środka stały się już tradycją. Od 2014 r. odbyło się ponad 300 koncertów, z udziałem stu muzyków, w tym dopiero co zakończona w czerwcu bieżącego roku trasa w wykonaniu Mateusz Gawęda Trio.

„W ramach naszego projektu w Chinach ciągu 10 lat wystąpiła plejada polskich, młodych jazzmanów. Artyści koncertowali w 30 różnych miastach, a w największych takich jak Pekin, Kanton, Szanghaj wielokrotnie - budując i umacniając markę polskiej muzyki improwizowanej, jako sztuki niespotykanej dotąd dla lokalnych odbiorców” - mówi Jakub Krzeszowski, twórca JAZZ PO POLSKU.

Koncerty organizowane są przez Fundację JAZZ PO POLSKU w ramach najnowszego projektu „Dookoła Świata”. Przyjął on formę międzynarodowej trasy koncertowej i jest inspirowany dokonaniami polskiego podróżnika, Pawła Edmunda Strzeleckiego, który jako pierwszy Polak okrążył świat (1834-1843). Polscy muzycy zagrają 100 koncertów na 4 kontynentach. Weźmie w nim udział czołówka polskiej sceny jazzowej i improwizowanej. Projekt potrwa trzy lata i rozpoczął się już w maju tego roku w Chinach - trasami koncertowymi zespołów Michała Ciesielskiego, Piotra Krępecia i Mateusza Gawędy.

Projekt JAZZ PO POLSKU „Dookoła Świata” realizowany jest przez Fundację JAZZ PO POLSKU we współpracy z polskimi placówkami dyplomatycznymi na całym świecie, jak również z szeregiem partnerów lokalnych. Organizowane wydarzenia są współfinansowane ze środków Fundacji PZU. Partnerami strategicznymi są: Fundacja Agencji Rozwoju Przemysłu, Województwo Podlaskie oraz Instytut Dyplomacji Gospodarczej. Patronat honorowy objęła Krajowa Izba Gospodarcza. Patroni medialni: Jazz Forum, Warsaw Insider.

Rafał Sarnecki Quartet

Rafał Sarnecki - gitara, Michał Ciesielski - piano, Nathaniel Gao (USA) - saksofon, Wang Chenhuai/Dany Zanker - kontrabas, Victor Bastidas - perkusja.

• 31.08, Chiny, Pekin, Blue Note, Pekin
  • 01.09, Chiny, Chengdu, Oak Nose
  • 02.09, Chiny, Chengdu, Oak Nose
  • 03.09, Chiny, Xi’an, Meeting Jazz
  • 07.09, Szanghaj, Blue Note Jazz Club
  • 10.09, Hangzhou, JZ Club

Rafał Sarnecki Quintet Live in China 2016: https://youtu.be/R3n23P8wEOE

Confusion Project

Michał Ciesielski - piano, Piotr Gierszewski - bas, Adam Golicki - perkusja.

• 16.09, Chiny, Zhuhai, Golden Jazz Academy
  • 17.09, Chiny, Zhuhai, Golden Jazz Academy
  • 19.09, Chiny, Shenzhen, Lavo
  • 20.09, Chiny, Shenzhen, Lavo
  • 21.09, Chiny, Pekin, Blue Note Jazz Club
  • 22.09, Chiny, Szanghaj, Blue Note Jazz Club
  • 23.09, Chiny, Pekin, ICMA
  • 24.09, Chiny, Hangzhou, JZ Club

Confusion Project Live in China 2019: https://youtu.be/NIDgGhBFkvE

Tomasz Chyła Quintet

Tomasz Chyła - skrzypce, Emil Miszk - trąbka, Krzysztof Hadrych - gitara, Konrad Żołnierek - kontrabas, Sławek Koryzno - perkusja.

• 17.10, Chiny, Xiamen, Real Live House
  • 18.10, Chiny, Wuhan, Linkonggang Poly Grand Theater