SOLAR COMPANY SA (18/2023) Zawiadomienia o zmianie udziałów w ogólnej liczbie głosów Spółki w związku z nabyciem akcji w wezwaniu

09.08.2023, 17:55aktualizacja: 09.08.2023, 17:56

Raport bieżący z plikiem 18/2023

Podstawa prawna: Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Zarząd Solar Company S.A. z siedzibą w Poznaniu (dalej: "Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym doszło do nabycia akcji Spółki przez Wakon Investments Limited, Stanmax CO Limited, Veraques Limited (łącznie "Nabywający") zaoferowanych do sprzedaży w odpowiedzi na wezwanie do zapisywania się na sprzedaż akcji Spółki ogłoszone w dniu 4 lipca 2023 r. przez Nabywających oraz Spółkę ("Wezwanie").

Wakon Investments Limited nabył 127.291 akcji Spółki, które stanowią 4,243% kapitału zakładowego Spółki, co odpowiada 127.291 głosom na walnym zgromadzeniu Spółki, które stanowią 4,243% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki i w związku z tym przekroczył 33 i 1/3 % ogólnej liczby głosów w Spółce, osiągając stan posiadania 1.026.791 akcji Spółki, co stanowi 34,226% kapitału zakładowego, co odpowiada 1.026.791 głosom na walnym zgromadzeniu Spółki, które stanowią 34,226% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Stanmax CO Limited nabył 63.646 akcji Spółki, które stanowią 2,122% kapitału zakładowego Spółki, co odpowiada 63.646 głosom na walnym zgromadzeniu Spółki, które stanowią 2,122% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki i w związku z tym przekroczył 15% ogólnej liczby głosów w Spółce, osiągając stan posiadania 513.396 akcji Spółki, co stanowi 17,113% kapitału zakładowego, co odpowiada 513.396 głosom na walnym zgromadzeniu Spółki, które stanowią 17,113% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki

Veraques Limited nabył 63.646 akcji Spółki, które stanowią 2,122% kapitału zakładowego Spółki, co odpowiada 63.646 głosom na walnym zgromadzeniu Spółki, które stanowią 2,122% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki i w związku z tym przekroczył 15% ogólnej liczby głosów w Spółce, osiągając stan posiadania 513.396 akcji Spółki, co stanowi 17,113% kapitału zakładowego, co odpowiada 513.396 głosom na walnym zgromadzeniu Spółki, które stanowią 17,113% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Jednocześnie Nabywający oraz Spółka jako strony porozumienia z dnia 6 czerwca 2023 r., o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5 i 6 Ustawy o ofercie, o zawarciu którego Spółka informowała raportem bieżącym nr 8/2023 ("Porozumienie") zwiększyły łączny stan posiadania akcji Spółki o 254.583 akcji, stanowiących 8,486% kapitału zakładowego Spółki, co odpowiada 254.583 głosom na walnym zgromadzeniu Spółki, które stanowią 8,486% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki i w związku z tym strony Porozumienia przekroczyły łącznie stan posiadania akcji dający 75% ogólnej liczby głosów w Spółce, osiągając łącznie stan posiadania 2.485.857 akcji Spółki stanowiących 82,862% kapitału zakładowego Spółki, co odpowiada 2.485.857 głosom na Walnym Zgromadzeniu Spółki, które stanowią 82,862% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Treści stosownych zawiadomień złożonych w oparciu art. 77h ust. 3 oraz art. 69 Ustawy o ofercie stanowią załączniki do niniejszego raportu bieżącego.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz