Polityka i społeczeństwo

Lubelskie: nowy most w Lublinie otwarty

14.09.2023, 16:00aktualizacja: 14.09.2023, 16:00

Fot. UMWL
Nowy most na rzece Bystrzycy w Lublinie ma 50 metrów długości i ponad 19 metrów szerokości oraz wzmocnienie w formie podwieszenia. Obiekt kosztował ok. 38 mln zł, z czego dofinansowanie z UE ponad 32 mln zł.

Marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski oraz prezydent Lublina Krzysztof Żuk uroczyście otworzyli nowy most nad rzeką Bystrzycą w Lublinie. Obiektowi zostało nadane imię Prezydenta RP Ryszarda Kaczorowskiego.

Inwestycja została zrealizowana przez gminę Lublin z dofinansowaniem z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 - rozbiórka starego i budowa nowego mostu kosztowały prawie 38 mln zł, w tym wsparcie z UE to ponad 32 mln zł.

Wcześniej zły stan techniczny obiektu nie pozwalał na wjazd pojazdów powyżej 10 ton. Nowy most jest większy od poprzedniego - ma 50 metrów długości i ponad 19 metrów szerokości, ma także wzmocnienie w formie podwieszenia. Zmienił się również przebieg ścieżki rowerowej przechodzącej pod mostem. Dodatkowo uregulowany został fragment koryta rzeki Bystrzycy.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 14.09.2023, 16:00